Na lokaciji gradića Aduna, Gipuzkoa, poznati španski proizvođač autobuskih karoserija, Irizar, otvorio je novu tvornicu. Tvornica je nastala na zemljištu veličine gotovo 4 hektara, zauzima površinu od 18.000 m2, a nastala je investicijom od 75 miliona eura.

U nvoj tvornici će se proizvoditi električni autobusi, različiti tipovi industrijskih vozila, a proizvodni kapacitet će biti 1.000 vozila godišnje. Na početku, tvornica je proizvodila jedan autobus tokom tri dana, a do septembra će se proizvodni kapacitet povećati ne jedan autobus dnevno.

Ova tvornica će imati i vlastitu testnu stazu, kako bi se osigurala pouzdanost i efikasnost komponenti i sistema  ugrađenih u autobuse.

Veoma interesantna novost vezuje se za Irizar ie-Truck, odnosno električni kamion, predviđen za gradski i međugradski saobraćaj. Radi se o električno pokretanom kamionu, konfiguracije 6 x 2. Za njegov pogon bi se koristili elektromotori i baterije, a u skladu sa potrebama naručioca, vezanim za autonomiju, kamion bi mogao biti opremljen SUS motorom, koji kao gorivo koristi CNG, a služi kao range extender.