Iveco je za svoj nastup na Japan Truck Showu pripremio Stralis NP 400 i Daily Blue Power, koji kao gorivo koriste LNG (Liquefied Natural Gas – ukapljeni prirodni gas).

Ivaco je potpiao ugovor sa Fuji Transport o prodaji svojih vozila na LNG na tržištu Japana. U ovoj ponudi će biti IVECO Stralis NP 400 LNG, te Daily Hi-Matic Natural Power i Daily Minibus Natural Power.

Ivaco je predstavio svoje najnovije rezultate razvoja, kao i akcioni plan korištenja gasa u transportnom sektoru u Japanu. Promocija je održana u Nippon Press Centru u Tokiu, a između ostalih prisustvovali su; Pierre Lahutte, predsjednik Iveca; Takao Kashiwagi, predsjednik ekspertnog kometeta za LNG i i profesor na tehnološkom institutu; Hiroaki Matsuoka, predsjednik Fuji Transport Corporation; Mariarosa Baroni, predsjednica NGV Italy; Jean-Claude Girot, predsjednik NGV France, kao i uvaženi gosti iz vlade i transportanog sektora.

Tako je Stralis NP 400 postao prvi teški dugolinijski kamion, dostupan na japanskom tržištu, koji kao gorivo može koristiti LNG ili CNG, ili kombinaciju. Iveco Daily Blue Power se okitio titulom „International Van of the Year 2018“, a u Japanu će biti dostupan kao dostavno vozilo Daily Hi-Matic, sa 8-stepenim automatskim mjenjačem, i kao Minibus, za prevoz putnika.

„Prije manje od godinu dana, Japansko ministarstvo ekonomije, trgovine i industrije (METI) i Evropska komisija (European Commission), potpisali su memorandum o kooperaciji i razvoju u primjeni LNG-a kao goriva za cestovnu i pomorsku upotrbeu. Danas predstavljamo svoja vozila na LNG, koja će saobraćati na relaciji Tokio – Osaka, jednoj od najopterećenijih u svijetu, sa više od 100.000 kamiona dnevno.“ rekao je Pierre Lahutte, predsjednik Iveca.