Prije samo tri sedmice, Volvo je predstavio svoj prvi potpuno električni kamion Volvo FL Electric, a već sada, kompanija širi svoj asortiman i predstavlja Volvo FE Electric namijenjen za teže transportne zadatke i transport otpada, sa ukupnom dopuštenom masom do 27 tona.

„Uvođenjem Volvo FE Electric, širimo spektar kamiona sa električnim pogonom za gradske operacije i preduzimamo još jedan strateški korak u razvoju naše ukupne ponude u elektrificiranim transportnim rješenjima, što otvara vrata novim oblicima saradnje sa gradovima koji ciljaju na poboljšanje kvaliteta zraka, smanjenju saobraćajne buke i smanjenju zagušenje tokom špice, jer se komercijalne operacije umjesto toga, mogu odvijati tiho i bez emisije izduvnih gasova u ranim jutarnjim ili kasnim noćnim satima“ kaže Claes Nilsson, predsjednik Volvo Trucks.

Prvi Volvo FE Electric, kamion za odvoz otpada sa nadogradnjom, razvijen zajedno sa vodećim proizvođačem u Evropi, Faun, će početi sa radom početkom 2019. godine, u Hamburgu.

„Hamburg, koji je 2011. godine nazvan ‘zelena predstolnica Evropske unije’, dugo je i uspješno djelovao, kako bi poboljšao ‘zeleni’ i održivi razvoj u urbanim područjima, što se odnosi i na transportni sektor gdje se već koriste elektrificirani autobusi Volvo, u mreži javnog prevoza. Iskustva i ambicije ovog poduhvata, za nas, čine Hamburg vrlo zanimljivim partnerom“ kaže Jonas Odermalm, potpredsjednik proizvodnje za Volvo FL i Volvo FE u Volvo Trucks.

Prof. dr. Rüdiger Siechau, izvršni direktor Stadtreinigung Hamburg, vidi veliki potencijal za uticaj na životnu sredinu sa električnim kamionima u gradu: „Danas, svako od naših 300 konvencionalnih vozila za odvoz smeća emituje oko 31.300 kg CO2 godišnje. Električni pogon za ove radne zadatke, sa baterijom koja se nalazi u punom pogonu 8 do 10 sati, predstavlja napredak u tehnologiji. Druga prednost je činjenica da Stadtreinigung Hamburg generiše klimatski neutralnu električnu energiju koja se može koristiti za punjenje baterija.“

Novi Volvo FE Electric će biti ponuđen u nekoliko varijanti za različite vrste transportnih zadataka. Na primjer sa kabinom sa niskim ulazom, što olakšava ulazak i izlazak iz kabine i daje vozaču bolji pregled na okolni saobraćaj. Radno okruženje se takođe poboljšava, kao rezultat niskog nivoa buke i rada bez vibracija. Kapacitet baterije može biti optimiziran da odgovara individualnim potrebama, a punjenje se odvija, bilo putem mreže, ili na stanicama za brzo punjenje.

„Naša rješenja za elektrificiran transport su osmišljena da odgovaraju konkretnim potrebama svakog kupca i svakog grada. Osim vozila, ponudićemo sve – od analize rute do usluga i finansiranja preko naše mreže dilera i radionica širom Evrope. Te uz partnerstvo sa dobavljačima infrastrukture za punjenje“ dodaje Jonas Odermalm.

Činjenice:

Volvo FE Electric

-Prodaja će početi u Evropi 2019. godine.

-Potpuno električni pogon za distribuciju, sakupljanje smeća i druge aplikacije u urbanim uslovima, ukupne dopuštene mase do 27 tona.

-Pogon: dva elektromotora ukupne snage 370 kW (max), 260 kW trajne snage, sa Volvo 2-stepenim mjenjačem. Max obrtni momenat 850 Nm. Maksimalni obrtni momenat na stražnjoj osovini 28 kNm.

-Skladištenje energije: Li-Ion baterije kapaciteta 200-300 kWh

-Domet: Do 200 km

-Punjenje: Na raspolaganju su dva različita sistema punjenja. CCS2: Maksimalna snaga punjenja 150 kW DC. Punjnje malom snagom (Low Power Charging): maksimalna snaga punjenja 22 kW AC.

-Vrijeme punjenja: Od praznih do potpuno napunjenih baterija (300 kWh): CCS2 150 kW cca 1,5 sati, punjenje malom snagom od 10 sati.

Volvo FL Electric

-Potpuno električni pogon za distribuciju, sakupljanje smeća i druge aplikacije u urbanim uslovima, ukupne dopuštene mase do 16 tona.

-Pogon: Elektromotor snage 185 kW (snaga 130 kW) sa Volvo 2-stepenim mjenjačem. Maksimalni obrtni momenat 425 Nm. Maksimalni obrtni momenat na stražnjoj osovini 16 kNm.

-Skladištenje energije: Li-Ion baterije kapaciteta 100-300 kWh.

-Domet: Do 300 km.

-Punjenje: Na raspolaganju su dva različita sistema punjenja. CCS2: Maksimalna snaga punjenja 150 kW DC. Punjnje malom snagom (Low Power Charging): maksimalna snaga punjenja 22 kW AC.

-Vrijeme punjenja: Od praznih do potpuno napunjenih baterija: brzo punjenje 1-2 sata (DC punjenje), noćno punjenje malom snagom do 10 sati (AC punjenje) sa maksimalnim kapacitetom baterije od 300 kWh.