Volvo Trucks i Volvo Cars ostvaruju novu saradnju, i uvode novu uslugu „Connected Safety“ (povezana sigurnost) kao cloud-based service.

Ova nova usluga omogućuje Volvo kamionima i Volvo automobilima da se međusobno, automatski upozoravaju na opasne situacije u saobraćaju.

Zahvaljujući ovoj saradnji, dva nezavisna proizvođača, omogućuju svojim automobilima i kamionima dijeljenje informacija o saobraćajnim opasnostima u realnom vremenu.

Naime, Volvo Cars je još 2016. godine pokrenuo Connected Safety kod putničkih automobila, a sada, zajedno sa Volvo Trucks, isporučuje uslugu, pa kamioni i automobili mogu međusobno upozoriti jedni druge na potencijalnu opasnost. Ovo je moguće, jer dvije kompanije dijele podatke vezane za sigurnost između njihovih odgovarajućih cloud servisa.

„Proširena saradnja između različitih učesnika u saobraćaju je jedan od najznačajnijih ključeva za poboljšanje sigurnosti na cestama. Ako više vozila može razmjenjivati ​​informacije o stanju u saobraćaju, u realnom vremenu, na taj način će se smanjiti rizik od nesreća. U budućnosti, s nadom da će se više proizvođača vozila pridružiti ovoj usluzi“ kaže Carl Johan Almqvist, direktor za sigurnost saobraćaja i proizvoda u kompaniji Volvo Trucks.

Funkcija Connected Safety je razvijena za slanje upozorenja na obližnja vozila, kad god vozač aktivira upozoravajuća svjetla na vozilu.

„Vozilo koje stoji pored puta, ili na putu, u uslovima loše vidljivosti, rizikuje udar sa stražnje strane, što može imati ozbiljne posljedice. Upozorenje koje je izdato unaprijed, daje svim vozačima bliskih automobila i kamiona istu mogućnost da smanje brzinu, prilagode brzinu vožnje i izbjegnu sudar“ objašnjava Carl Johan Almqvist.

Dugoročno, ovakva usuga, može se proširiti dodatnim funkcijama za poboljšanje sigurnosti.

„Kako se ova tehnologija bude dodatno širila, sve više vozila će biti povezano u sistem, informacije u realnom vremenu će postati važan dodatak različitim inteligentnim sistemima za sigurnost i podršku vozača koji se danas nalaze u našim kamionima. Funkcija ‘Connected Safety’ označava početak nove faze, u cilju promovisanja sigurne vožnje i sprečavanja nesreća“ kaže Emanuele Piga, direktor za rješenja za korisnike i razvoj novih usluga u kompaniji Volvo Trucks.

Volvo Trucks će na početku predstaviti sistem Connected Safety, za nove kamione u Švedskoj i Norveškoj, gdje Volvo Trucks i Volvo Cars imaju značajan tržišni udio novih vozila.

Činjenice – Volvo Trucks Connected Safety

Kako funkcioniše Connected Safety? Kada su uključena signalna svjetla za opasnost, kamion šalje signal preko vozačevog mobilnog telefona priključenog na internet i „cloud“ uslugu kompanije Volvo Trucks. Odatle se informacije proslijeđuju odgovarajućoj službi u Volvo Cars. Nakon toga, upozorenje se prenosi na sva povezana vozila i koja se približavaju lokaciji vozila čija su signalna svjetla za opasnost aktivirana.

Sistem će biti dostupan u Švedskoj i Norveškoj tokom 2018. godine. Connected Safety primjenjuje se na kamionima Volvo FH16, Volvo FH, Volvo FM i Volvo FMX opremljenim integrisanim sistemom Volvo Trucks za usluge i zabavu, u zavisnosti od specifikacije kamiona i izbora usluga .

Volvo Cars nudi Connected Safety na svim novim Volvo XC60, Volvo XC90, Volvo XC40, Volvo S90, Volvo V60 i Volvo V90 modelima.

Dodatni sigurnosni sistemi za sprečavanje nesreća za Volvo kamione: Adaptive Cruise Control: aktivni tempomat koji pomaže vozaču da održi unaprijed određen vremenski razmak sa vozilom ispred. Collision warning sa Emergency Brake (upozorenje na sudar sa kočenjem u slučaju opasnosti): osmišljen da upozorava vozača na rizik od sudara sa vozilom ispred, i aktivira kočnice ako je to potrebno. Driver Alert Support (podrška vozaču): upozorava vozača da se zaustavi na pauzu, ako sistem identifikuje znake umora.