Michelin je proširio asortiman guma namijenjenih za regionalni transport, novom serijom X Multi Energy, za flote, kojima je prioritet ušteda goriva.

Ove gume su još jedan korak u Michelinovoj strategiji zamjene proizvoda X MultiWay 3D, a najznačajnija vijest je da nove gume zadržavaju efikasnost u pogledu potrošnje goriva uz 20% veću kilometražu.

U Michelinu tvrde da je ekstenzivno testiranje sa gumama X Multi Energy pokazalo uštedu goriva do 1,2 l/100 km, u poređenju sa X MultiWay 3D (koristeći VECTO proračun), istovremeno izjednačavajući potencijal pređene kilometraže. Štaviše, u Michelinu kažu da VECTO proračuni pokazuju da guma X Multi Energy može uštedjeti 1,1 l/100 km iznad prosjeka konkurentskih proizvođača.

„Ova nova X Multi Energy, stavlja operatere u idealan položaj, posebno u regionalnom transportu. One daju samostalnim regionalnim prevoznicima i operaterima jasan izbor, uz prednosti dugotrajnosti i uštede goriva“ objašnjava Chris Smith, direktor prodaje B2B za Michelin u Velikoj Britaniji i Irskoj.

Uz duži radni vijek, gorivo je drugi najviši trošak za prevoznike. Evropska komisija prati plan smanjenja emisije CO2 u drumskom transportu, a kao dio toga, EU je sa partnerima razvila pomenuti VECTO proračun za izračunavanje potrošnje goriva i emisije CO2. Od 1. januara 2019., svi OM proizvođači moraju objaviti emisije CO2 za svoje nove kamione (16 tona i više, kamioni 7,5 tona i više od 1. januara 2020.) koje prodaju na evropskom tržištu, prema VECTO proračunu.

Michelin u ovim gumama koristi tri nove tehnologije: Infinicoil, Regenion i Powercoil, što se odnosi na gume i za pogonske i upravljače osovine.

Infinicoil je neprekidna čelična žica dužine do 400 metara, uvijena u gumu, kako bi osigurala veću stabilnost gazećeg sloja i rezultirala povećanom uštedom goriva i povećanjem radnog vijeka gume

Tehnologija Regenion  je rezultat složenih 3D metalnih štampanih kalupa, kojima se stvaraju regenerativni blokovi gazećeg sloja, koji se razvijaju dok se guma troši. Na taj način se održava optimalan omjer vode u dezenu gazećeg sloja, a samim tim i održava mogućnost čišćenja tokom čitavog radnog vijeka.

Powercoil je nova generacija robusnijih čeličnih sajli, koje su lakše, pružaju veću izdržljivost i bolje nalijeganje gume na felgu, te pomažu u smanjenju otpora kotrljanju

Gume Michelin X Multi Energy su konstruisane da se mogu protektirati i obnavljati procesom Michelin Remix. Ove gume nose oznake 3PMSF i M+S, što znači da su upotrebljive u zimskim uslovima vožnje.

U Michelinu tvrde da su ove gume potpuno prilagođene i homologizirane od strane svih glavnih proizvođača kamiona, a također su dostupna i na zamjenskom tržištu sa dimenzijom 315/70 R 22.5.