Volvo Trucks predstavlja prvi potpuno električno pokretani kamion Volvo FL Electric za komercijalnu upotrebu koji se može koristiti za gradsku distribuciju i prevoz otpada.

Prodaja i serijska proizvodnja novog modela će započeti u Evropi tokom iduće godine. Na taj način, Volvo Trucks preuzima lidersku poziciju u rješenjima za elektrificirani transport u gradovima.

„Neizmjerno smo ponosni što možemo predstaviti, prvi u seriji, potpuno električno pokretan Volvo kamion, spreman za redovni saobraćaj. Tim modelom stvaramo mogućnost, da gradovi čiji je cilj održivi urbani razvoj, iskoriste prednosti transporta elektrificiranim kamionima“ rekao je Claes Nilsson, predsjednik Volvo Trucks.

Uz bolji kvalitet zraka i niži nivo buke u gradu, moguće je slobodnije planiranje stambene izgradnje i infastrukture, nego što je to bilo sada. Električni kamion, bez emisija polutanata, može se koristiti i u zatvorenim terminalima i u ekološki zaštićenim zonama. Nizak nivo buke otvara mogućnost da se više radnih zadataka obavi tokom noćnih sati, te tako smanji saobraćajno opterećenje tokom dana.

Na tržištu, već sada postoji veliki interes za električnim kamionima. Mnogi potencijalni korisnici imaju pitanja o mogućnostima koje stvara nova tehnologija, i kako može utjecati na njihovo poslovanje.

„Kako bi se osigurala sigurna i laka tranzicija, ponudićemo holistička rješenja, zasnovana na osnovu pojedinačnih potreba svakog korisnika imajući u vidu cikluse vožnje, tovarni kapacitet, rokove isporuke, kilometražu i ostale parametre. Takvo rješenje može obuhvatiti sve, od analize rute i optimizacije baterija, do servisiranja i financiranja. Volvo Trucks blisko sarađuje sa nekoliko dobavljača opreme za punjenje. Cilj je uvijek ponuditi klijentima mobilnost i produktivnost“ kaže Jonas Odermalm, voditelj strategije za modele Volvo FL i Volvo FE u kompaniji Volvo Trucks.

Podrška iza ponude Volvo Trucksa je akumulirana stručnost Volvo Group, u području elektrificiranih transportnih rješenja. Sestrinska kompanija, Volvo Buses je od 2010. godine prodala više od 4.000 elektrificiranih autobusa.( http://www.kamioni.ba/2018/03/23/volvo-7900-hybrid-vise-od-4-000-elektrificiranih-autobusa/) Tehnologija koja se korisati za pogon i skladištenje energije u modelu Volvo FL Electric, već je isprobana i testirana, i ima podršku široke mreže za prodaju, servisiranje i nabavku dijelova.

„Iz iskustva znamo koliko je važno da gradovi, dobavljači energije i proizvođači vozila sarađuju,  kako bi šira elektrifikacija postala stvarnost. Uz privlačne poticaje, dogovorene standarde i dugoročnu strategiju urbanog planiranja, te širenja infrastrukture za punjenje, proces može ići puno brže“ objašnjava Jonas Odermalm.

U Volvo Trucksu vjeruju da je holistički pristup elektrifikaciji transportnog sektora bitan za svladavanje izazova u područjima kao što su proizvodnja električne energije i baterija.

„Na primjer, kako bi se osiguralo iskorištavanje sirovina za baterije na odgovoran način, Volvo Group radi sa mrežom ‘Drive Sustainably’ (Održiva vožnja), koja ima posebnu funkciju nadzora nad tim pitanjem. Volvo Group je također uključena u različite projekte, u kojima baterije iz teških električnih kamiona dobivaju priliku za novi ‘život’ te se ponovo koriste za skladištenje energije. Sva pitanja o rukovanju baterijama još nisu riješena, ali aktivno radimo unutar grupe i zajedno sa drugim učesnicima, kako bismo potakli razvoj i stvorili potrebna rješenja“ dodaje Jonas Odermalm.

Prvi kamioni iz serije Volvo FL Electric sada kreću u redovan rad kod korisnika u Göteborgu, sjedištu kompanije Volvo Trucks.

Činjenice:

-Potpuno električno pokretan kamion za distribuciju, sakupljanje otpada i druge namjene u urbanim uslovima, najveće dozvoljene mae 16 tona

-Pogonski sklop: elektromotor maksimalne snage 185 kW, 130 kW kontinuirane snage, dvostepenim mjenjačem, sa kardanskim vratilom do stražnje osovine. Maksimalni obrtni momenat elektromotora 425 Nm, maksimalni obrtni momenat na stražnjoj osovini 16.000 Nm

-Skladištenje energije: 2 – 6 Li-ion baterijskih blokova, ukupnog kapaciteta 100 – 300 kWh

-Domet: do 300 km

-Punjenje: AC (naizmjenična struja) preko mrežnog napajanja snage 22 kW, ili DC (istosmjerna struja) brzo punjenje preko CCS/Combo2 za snagu do 150 kW

-Vrijeme ponovnog punjenja: od potpuno prazne, do putpuno pune baterije: brzo punjenje u vremenu od 1 – 2 sata (DC), noćno punjenje, do 10 sati (AC), sa maksimanim kapacitetom baterija od 300 kWh

-Prva dva kamiona Volvo FL Electric će koristiti kompanija za prikupljanje i reciklažu otpada Renova i prevoznička firma TGM

-U projektu „Off Peak City Distribution“ (gradska distribucija izvan perioda špice), proučavani su efekti prevoza roba tokom noći u centru Stockholma. Izbjegavanjem perioda špice, kamioni su bili u mogućnosti obaviti radne zadatke za jednu trećinu vremena, u odnosu na rad tokom dana