Hino Motors, Ltd. i Volkswagen Truck & Bus GmbH potpisali su sporazum sa ciljem izgradnje strateškog dugogodišnjeg partnerskog partnerstva.

Na osnovu njihovih zajedničkih ideja, obje kompanije će dodatno istražiti sposobnosti da sarađuju u istraživanju logistike i saobraćaja, postojećim i novim tehnologijama, kao i u nabavkama. Vrednovanje tehnološke saradnje fokusiraće se na konvencionalne pogonske agregate, hibridne i električne pogone, kao i na povezivanje i autonomne pogonske sisteme. Oba partnera imaju cilj da unaprijede svoje tržišne pozicije u globalnom transportu i zajednički će razvijati inovativne tehnologije kako bi klijentima ponudili najviše vrijednosti.

Uspostavljen je zajednički odbor na osnovu okvirnog dogovora o strateškoj saradnji SCFA (Strategic Cooperation Framework Agreement), kako bi razgovarali o pravcu dugoročnog partnerstva. Odbor sprovodi pragmatičan pristup organizaciji i balansiranim pravima za obje kompanije, koje će ostati nezavisne. Odbor se sastoji od direktora iz obje kompanije, kao i dodatnih predstavnika višeg rukovodstva.

Između ostalog, odbor će istražiti i procijeniti saradnju na postojećim tehnologijama, npr. da li postoji prostor za zajedničko korištenje konvencionalnih pogonskih agregata, kako bi ponudili bolje proizvode za kupce. Nadalje, odbor će također procijeniti inicijative za buduće transportne tehnologije.

S lijeva na desno: Taketo Nakane (direktor i viši menadžer Hino Motors), Yoshio Shimo (predsjednik i izvršni direktor Hino Motors), Andreas Renschler (član upravnog odbora Volkswagen AG i generalni direktor Volkswagen Truck & Bus), Matthias Gründler (finansijski direktor Volkswagen Truck & Bus)

Yoshio Shimo, predsjednik i izvršni direktor Hino Motors, je izjavio: „Ovaj ugovor je sklopljen jer se Hino Motors i Volkswagen Truck & Bus poštuju međusobno, i dijele iste težnju da ponude kupcima najvišu vrijednost. Hino Motors je izmislio slogan kompanije ‘Kamioni i autobusi koji rade više’. Da bi to ostvario, Hino Motors će se baviti regionalnom poslovnom saradnjom i zajedničkim korištenjem tehnologija sa Volkswagen Truck i Bus, kako bi kupcima pružio bolje proizvode, i na kraju, prilagodio potpunu podršku. Također će biti ostvarena jaka veza, u vremenu novih izazova, u oblasti transporta usljed brzog rasta e-trgovine“

Andreas Renschler, član upravnog odbora Volkswagen AG i generalni direktor Volkswagen Truck & Bus, je rekao: „Drago nam je da uđemo u SCFA sa Hino Motorsom – jednom od vodećih kompanija za proizvodnju kamiona i autobusa, čije prisustvo je posebno jako u Aziji. Odlično se uklapa u regionalne potrebe, ali i u zajedničke ideje, o tome kako zajedno oblikovati budućnost transporta. Saradnja sa Hino Motorsom će takođe doprinijeti našoj strategiji, da postanemo globalni lider u transportnoj industriji, pružanjem najviše vrijednosti našim kupcima“

Udruživanjem snaga u strateškom partnerstvu, Volkswagen Truck & Bus i Hino Motors će moći proširiti svoje globalne stope rasta i postati superiorni u rješavanju izazova industrije. Hino je vodeći proizvođač komercijalnih vozila, koji ima snažno prisustvo u Aziji i na japanskom tržištu i plasira proizvode u više od 80 zemalja, uključujući i SAD. Volkswagen Truck & Bus ima vodeće tržišne pozicije u Evropi i Brazilu, kroz svoje brendove MAN, Scania, Volkswagen Caminhões e Ônibus i RIO.

Kompanija je također uspostavila partnerstva sa Navistarom u Sjevernoj Americi i Sinotrukom u Kini.