Tokom juna će u redovnom gradskom saobraćau u Gothenburgu u Švedskoj, voziti dva elektična zglobna autobusa.

Dva prototipa električnih zglobnih autobusa biće testirana na dijelu linije 16, koja ima česta zaustavljanja i veliki broj putnika. Testovi će se odvijati u okviru projekta ElectriCity, koji od 2015. godine uvodi elektrificirane autobuse u demo saobraćaj na liniji 55 u Gothenburgu.

„Širenjem demonstracionog područja i testiranjem električnih zglobnih autobusa sa velikim kapacitetom na liniji koja ima veliki broj putnika, možemo u Gothenburgu dati velikom broju putnika atraktivnu alternativu, kao zamjenu za sopstvene automobile. Novi potpuno električni autobusi su daleko tiši od dizelskih autobusa, ne emituju apsolutno nikakve izduvne gasove, a konstruisani su za nesmetano i udobno putovanje. Oni će također biti važna osnova za odluke o budućim ulaganjima u električne autobuse“ rekao je Lars Holmin, predsjednik kompanije za javni prevoz Västtrafik.

Dva nova autobusa, koji će biti operativni ovog ljeta su zglobni autobusi dužine 18,7 m sa kapacitetom 135 putnika, od kojih 38 sjedi. Autobusi imaju četiri dvokrilna vrata, velike neometane podne površine i ergonomski dizajnirane šipke, i naslone za stojeće putnike. Dizajneri su se također fokusirali na stvaranje unutrašnjeg ambijenta sa odgovarajućim osvjetljenjem. Ideja je da će veliki broj putnika moći brzo da se ukrca i iskrca na svakoj stanici. U autobusima su besplatni Wi-Fi, punjači za mobilne telefone i poboljšane saobraćajne informacije.

Osim samih vozila, mnogo je pažnje posvećeno u razvoj sistema informacija u autobusima, pri čemu se testiraju novi tipovi ekrana, kako unutar tako i izvan autobusa. Štaviše, autobuske stanice u Eriksbergstorgetu i Lindholmenu će imati zaštitu od vremenskih nepogoda. Na dvije autobuske stanice, Eriksbergstorget i Univerzitetska bolnica Sahlgrenska, biće postavljeni punjači. Ove stanice se baziraju na zajedničkom interfejsu OppCharge sistema, tako da ih mogu koristiti i električni autobusi drugih proizvođača.

U periodu između 14. i 21. juna novi električni autobusi će raditi na Volvo Ocean Race ruti, između stanica Nordstan i Frihamnena u centru grada, kako bi podržali razne aktivnosti vezane za trku. Od 25. juna autobusi će raditi na liniji 16, između stanica Eriksbergstorget i Nordstan, te između stanica Eriksbergstorget i Univerzitetska bolnica Sahlgrenska tokom dana. Radom autobusa će upravljati kompanija Transdev, koja već pruža autobuske usluge na redovnoj liniji 16.

„Linija 16 je jedna od linija koja prevozi većinu putnika u Gothenburgu, što nam daje priliku da sprovedemo testiranje. Na primjer, baterije su dimenzionisane tako, da autobusi mogu da rade bez potrebe za prekidom i dopunjavanjem tokom saobraćajne špice. Umjesto toga, punjenje će se odvijati kada ima manje saobraćaja, na jednoj od dvij stanice za punjenje, koje se sada grade, ili kada se autobusi vraćaju u depo“ rekao je kaže Håkan Agnevall, predsjednik Volvo Buses i nastavlja: „Električni autobusi su tihi i bez emisija i stvaraju nove mogućnosti za urbanističko planiranje. Posebno dobro se osjeća smanjenje nivoa buke u okolini bolnice Sahlgrenska“

Činjenice – ElectriCity

Novi zglobni autobusi sa elektičnim pogonom su dio projekta ElectriCity, partnerstva kojim zajednički upravlja istraživačka zajednica, industrija i društvo, gdje se razvijaju, demonstriraju i evaluiraju nova rješenja za održivi gradski saobraćaj sljedeće generacije. Projektom zglobnog autobusa upravljaju Volvo Group, Västtrafik, Grad Gothenburg, Göteborg Energi i Transdev.