Daimlerova filijala Mercedes-Benz do Brasil, otvorila je novu liniju za sklapanje kamiona u tvornici Sao Bernardo do Campo.

Daimler Trucks pokreće novu proizvodnu fazu kamiona u Brazilu, uključujući sistematsku implementaciju koncepata Industry 4.0. U brazilskoj tvornici Sao Bernardo do Campo puštena je u pogon potpuno nova montažna linija, koja primjenjuje hiperkonektivnosti (umrežavanja pojedinaca, stvari, uređaja… u realnom vremenu) i digitalne tehnologije za sisteme i alate, što rezultira proizvodnim sistemom orijentisanim na budućnost.

Mercedes-Benz do Brasil je izgradio sasvim novu zgradu u kojoj se nalazila montaža lakih i teških kamiona i pratećih logističkih procesa. Kompanija je osigurala da zaposleni igraju značajnu ulogu u dizajniranju novog proizvodnog pogona, sa ciljem stvaranja ergonomskog, inteligentnijeg i sigurnijeg radnog okruženja.

„Brazil se trenutno oporavlja, kao tržište kamiona, i nastavljamo sa investicijama. Sada otvaramo kompletnu umreženu proizvodnu liniju u Sao Bernardo do Campo i time stvaramo revoluciju u proizvodnji kamiona u Brazilu. Novi pogon postavlja najviše standarde u okviru globalne proizvodne mreže za Mercedes-Benz Trucks, što za naše kupce znači još veću fleksibilnost i efikasnost“ objašnjava Stefan Buchner, šef Mercedes-Benz Trucks .

Daimler Trucks nikada nije poremetio svoju posvećenosti Brazilu, čak i kroz teške godine krize, ali se fokusirao na stvaranje posla za budućnost. U posljednje tri godine Daimler Trucks je u novu liniju za montiranje kamiona uložio oko 125 miliona eura. Da bi mogli iskoristiti rast tržišta u Brazilu, Daimler Trucks će također uložiti dodatnih 600 miliona eura u ažuriranje svog portfolija kamiona, digitalnih usluga i modernizaciju svoja dva proizvodna pogona u Sao Bernardo do Campo (Sao Paulo) i Juiz de Fora (Minas Gerais) do 2022. godine.

Poslovne performanse Mercedes-Benz kamiona u Brazilu pružaju osnovu za optimizam: u posljednjih godinu dana, Mercedes-Benz Trucks je ostvario povećanje sa 12.100 kamiona (2016.) na 13,4  kamiona (2017.), sa tržišnim udjelom od 27.6% u segmentu srednje teških i tečkih kamiona, i jedan je od vodeći proizvođača prisutnih na tržištima Latinske Amerike.

Nakon dugog perioda krize, očekuje se da će uspješna faza ekonomskog oporavka donijeti značajan rast na tržištu kamiona u Brazilu 2018.

Digitally connected Driverless Transport Systems (DTS) shuttle truck parts to new assembly line at Mercedes-Benz do Brasil’s plant in Sao Bernardo do Campo.