MAN je pripremio potpuno električno pokretan eTGE, kao još jedan iskorak u težnji za nultom emisijom polutanata.

MAN Truck & Bus već desetak godina radi na inovativnim konceptima za snabdijevanje i uklanjanje materijala u urbanom okruženju. Gradovi se sve više suočavaju sa izazovom smanjenja zagađenja i zahtjeva podizanja kvaliteta života njihovih stanovnika. Ovaj problem uključuje razvijanje ideje za reduciranje saobraćaja na određeno vrijeme, ili nova transportna rješenja i pogonske koncepte. Sobzirom na ovu situaciju, MAN Truck & Bus je u proteklim godinama iznio niz različitih ideja i studija iz sektora kamiona i autobusa. Uvijek unapređujući ove ideje, MAN nudi prvi potpuno električni pogon za eTGE.

MAN eTGE pokreće sinhroni elektromotor, snage 100 kW, sa 290 Nm obrtnog momenta, što mu osigurava maksimalnu brzinu do 90 km/h, uz potrošnju od oko 20 kWh/100 km. Za pogon motora, koristi se baterijski blok kapaciteta 36 kWh, koji mu pruža autonomiju od oko 160 km. Baterija se može puniti priključenjem na mrežu (220 V) u trajanju od 9 sati, ili korištenjem punjača snage 40 kW, baterija se može dopuniti do 80% kapaciteta u vremenu od 45 minuta. Uz odgovarajuće održavanje, ova baterija će izgubiti samo 15% kapaciteta nakon 2.000 ciklusa punjenja, ili 10 godina upotrebe.

Istraživanja su pokazala da oko 70% lakih komercijalnih vozila, koja se koriste u gradskim područjima, u prosjeku prevezu manje od 100 km dnevno, uz relativno nisku prosječnu brzinu, budući da je maksimalna brzina u većini gradova ograničena na 60 km/h.

Man eTGE će biti dostupan u dvije verzije maksimalne dozvoljene mase: 3,5 i 4,25 tona, odnosno maksimalnu nosivost od 950 i 1.700 kg.

U inicijalnoj fazi, MAN eTGE će se moći naručiti sa standardnim međuosovinskim rastojanjem i visokim krovom. Linija proizvoda je namijenjena flotnim kupcima, sa konceptom usluga prilagođenim potrebama. Za MAN eTGE već postoje narudžbe i potpisani prodajni ugovori, sa početnom cijenom od oko 69.500 eura.

Prvi električni MAN eTGE će se po prvi put koristiti u gradskim područjima Njemačke, Austrije, Belgije, Francuske, Norveške i Holandije.