Kao osnova za Mercedes-Benz X-Class poslužila je platforma i brojni karoserijski dijelovi, od ranije poznatog pick-up vozila Nissan Navara, što ga istovremeno dovodi u vezu sa Renaultom Alaskan.

Ipak, razlike postoje. Nissan i Renault koriste 2,3 litarski trubodizelski motor, dok Mercedes-Benz u najsnažnijoj izvedbi koristi  V6 motor radne zapremine 2.987 ccm, sa 258 KS pri 3.400 o/min i 550 Nm pri 1.400-3.200 o/min.

Također, Mercedes-Benz koristi i svoje mjenjače, manuelni sa 6 stepeni prenosa i Automatski sa 7 stepeni prenosa, kao i 4Matic pogon na sve točkove.

Mercedes-Benz trenutno u ponudi ima samo jedno karoserijsko rješenje, sa dvostrukom kabinom i tovarnim prostorom dužine 1,587 mm (62,4 inča).

Najnovije špijunske fotografije dolaze sa sjevera Evrope i pokazuju da Mercdes-Benz testira funkcionalni prototip sa produženim tovarnim prostorom, vjerovatno dužine  1,788 mm (70,3 inča).

Ovo nije teško objasniti, naime, Mercedes-Benz X-Class nije dostupan na tržištima SAD-a i Kanade, a model sa produženim tovarnim prostorom bi mogao biti potencijalno rješenje za ova tržišta, iako zvanične najave ne postoje.