MAN Lion's Coach osvojio je iF nagradu u kategoriji „automobil/vozlo/bicikl“, osvojivši glasove stručnog žirija modernim dizajnom, maksimalnom sigurnošću i efikasnošću.

Žiri, koji se sastojao od 63 stručnjaka za dizajn, na ovogodišnjwm iF Design Awardu nije imao lak zadatak. Odabrali su pobednika između 6.402 prijave iz 54 zemlje.

Prilikom kreiranja ovog autobusa dizajneri su se fokusirali na jasno razdvajanje funkcionalnih oblasti vozačeve kabine i putničkog prostora, prtljažnog prostora i pogonske jedinice. Posebno su interesantna svjetla, koja mogu biti u potpunosti opremljena LED elementima, a dnavna svjetla, takor funkcionišu i kao indikatori. Zanimljiva je i unutrašnjost, sa neprekidnim LED svjetlosnim trakama, koje stvaraju ugodnu atmosferu i utisak dnevnog svjetla. Proširen je i prtljažni prostor, a povećana je i visina unutrašnjosti, pa putnici imaju osjećaj još većeg prostora. Uz to, poboljšana je i aerodinamika za 20% u odnosu na prethodni model, što dodatno doprinosi smanjanju potrošnje goriva.

„Ovo dokazuje da dobro osmišljen dizajn, koji smo nazvali ‘smart edge’, također doprinosi efikasnosti“ objašnjava Stephan Schönherr, potpredsjednik dizajna autobusa u MAN Truck & Bus.

Nagrada iF Design se dodjeljuje od 1953. godine. Pobjednici se biraju na osnovu utvrđenih kriterijuma, što uključuje izgled i oblik proizvoda, kao i stepen inovacija, ergonomije, funkcionalnosti i aspekata životne sredine.

„Nagrada je globalno priznanje kvaliteta, koju svake godine dobija samo nekoliko proizvoda, a činjenica da nagradu osvajamu treću godinu zaredom, pokazuje koliko su naši autobi inovativni i kvalitetni“ dodaje Schönherr.

iF Design Award 2016. godine, osvojio je MAN Lion's Intercity, 2017. godine Neplan Tourliner, a MAN Lion's Coach je treći autobus zaredom koji je dobio ovu nagradu.