Scania  i  finska kompanija Ahola Transport postigli su sporazum o partnerstvu za implementaciju novih transportnih tehnologija na nordijskim putevima. Ovo je prvi kupoprodajni ugovor u Evropi za poluautonomne kamione na javnim putevima u Evropi. Partnerstvo će se fokusirati na razvoj novih transportnih tehnologija vezanih za pomoć vozaču.

Ahola Transport Oyj će koristii kamione Scania na finskim autoputevima koji će testirati polu-autonomne formacije sa tri ili više kamiona vezanih u konvoj (platooning).

Tokom ovih testova vozači će biti u svim kamionima, međutim, vozač u prvom kamionu kontroliše cijeli ‘vod’, a svi sljedeći kamioni se voze autonomno.

U cilju širenja novih transportnih tehnologija, potrebno je javno prihvatanje, a i zakonodavstvo je potrebno da se razvija paralelno s tim. Zato su potrebna ispitivanja u relanim saobraćajnim uslovima i situacijama.

Ovaj sporazum predstavlja značajan korak ka komercijalno održivoj poluautonomnoj vožnji.

„Za nas je važno poboljšati naše radne situacije za vozača, uz pomoć novih tehnologija. Planirana rešenja takođe pomažu da ispunimo očekivanja kupaca za brže isporuke i više ekološke ciljeve. Naša veza sa Scaniom, započela je sa prvim kamionom 1959. godine i zadovoljni smo širenjem saradnje i novim rješenjima“ rekao je Hans Ahola, direktor kompanije Ahola Transport.

U kombinaciji sa konvojem, nove funkcije pomoći vozaču će omogućiti isporuke na vrijeme, kroz optimizirano planiranje rute i veće brzine za poboljšanu transportnu efikasnost. Pored pozitivnih efekata saobraćaja na životnu sredinu, Postiže se većimučinak, uz smanjenje potrošnje goriva, a time i emisije CO2.

Nove tehnologije, također, imaju potencijal da poboljšaju ulogu vozača u kamionu. Budući da vodeći kamion upravlja vodom (konvojem), vozači u sljedećim kamionima mogu, na primjer, obavljati administrativne poslove. Sa fleksibilnijim propisima za vrijeme vožnje i perioda odmora, to bi moglo otvoriti povećane mogućnosti za vozačeda se vrate kući, umjesto da spavaju u kamionu.

„Ahola Transport je progresivna kompanija koja je prihvatila digitalizaciju i optimizaciju svojih transportnih operacija i planiranje ruta. Sa partnerima kao što su Ahola Transport, mi možemo zajedno testirati nove tehnologije, koje će biti dio budućeg transportnog ekosistema i potvrditi da je i efikasan i siguran“ tvrdi kaže Anders Dewoon, direktor novih poslovnih rješenja u Scaniji.