Brendovi Volkswagen Truck & Bus grupe pokrenuli su širok spektar održivih mjera za smanjenje emisije i poboljšanje energetske efikasnosti svojih pogona širom svijeta.

Četiri primjera ispod služe kao primjer za ilustraciju na novi, ekološki fokus:

MAN-ova tvornica CHP u Münchenu omogućuje godišnje uštedu od 9.500 tona CO2

MAN-ova tvornica CHP u Münchenu omogućuje godišnje uštedu od 9.500 tona CO2

Iako može izgledati plavo-sivo, golim okom, a ne zeleno, kockasti objekat Allach u Münchenu označava prekretnicu u klimatskoj strategiji MAN-a, a to je stvaranje “zelene tvornice”. Tvornička zgrada, zajedno sa rezervoarima za gas i uskim dimnjacima, je tvornica CHP, koja je dio MAN-ove tvornice kamiona, koja je započela je sa radom 2017. godine. Dva generatora na prirodni gas, svaki sa snagom od 2,5 MW, na licu mjesta stvaraju značajan udio električne energije koja je potrebna ta rad u tvornici. Na ovaj način je emisija CO2 smanjena za 9.500 tona godišnje. Otpadna toplota proizvedena tokom proizvodnje električne energije koristi se za održavanje toplotnih postrojenja. Sistemi za hlađenje stropa, sa vodom koja teče kroz njih, se koriste za snižavanje temperature, što obično zahtijeva veliku kolišinu energije. Ostatak zgrada će tada biti povezani sa sistemom, jedan po jedan.

„Tvornica CHP i sistem vodosnabdijevanja u Münchenu su samo dvije, od nekoliko mjera koje sprovodimo širom svijeta kako bismo dosegli ciljeve naše klimatske strategije“ rekao je Peter Attin, šef korporativne odgovornosti u Volkswagen Truck & Bus i MAN.

Na vodi, pod suncem:

Veliki solarni krov tvornice Scania u Zwolleu

Na primer, na jezeru IJsselmeer u Holandiji, posvećenost održivosti dostiže gigantske razmjere. Solarni krov koji je Scania instalirala na svojoj tvornici u Zwolleu 2017. godine je veličine skoro osam nogometnih igrališta. Ovaj impresivan sistem sastoji se od 22.000 solarnih panela sa ukupnom izlaznom snagom od 6 MW.

„Scania je čvrsto posvećena smanjenju emisije CO2. Postavili smo ambiciozne ciljeve, i na dobrom smo putu da postanemo CO2 neutralni“ tvrdi Ruthger de Vries, izvršni potpredsednik i šef proizvodnje i logistike u Scaniji.

Scanijina tvornica Zwolle

U svjetlu ovih ciljeva, logičan korak je da se Scania fokusira na eolsku energiju (vjetra), pored solarne energije, te gradi dvije vjetroelektrane na svojim prostorima u Zwolleu. Izuzetnu posvećenost kompanije vrednuju lokalne vlasti

„Kao jedan od najvećih poslodavaca u našoj pokrajini, Scania pokazuje da preduzima energetsku tranziciju veoma ozbiljno“ kaže Annemieke Traag, član izvršnog veća pokrajine Overijssel za energetiku, životnu sredinu i evropske poslove.

Rad na dnevnom svjetlu: visoko automatizirana i održiva tvornica Resende.

Treći primjer, u pogledu ekološke posvećenosti je u Brazilu, u tvornici Volkswagen Caminhões e Ônibus. Visoko automatizirana tvoprnica Resende, u blizini Rio de Janeira, koj proizvodi kamione. Svakog dana 38 robota radi u proizvodnim pogonima, koji su opremljeni prizmatičnim sistemom dnevne svetlosti. Prirodno svjetlo dobijeno ovim sistemom odgovara 114.400 W vještačkog osvetljenja, što značajno smanjuje potrošnju energije. Nove sale za testiranje su opremljene sistemom filtera za kišnicu, kako bi se isključila bilo kakva zagađenja zemljišta ili podzemnih voda.

Visoko automatizirana i održiva tvornica Resende

Tvornica u Latinskoj Americi, također je održiva, kada je u pitanju potrošnja vode: otpadna voda se ponovo koristi, gdje god je to moguće. Kada to nije izvodljiva opcija, koristi se sistem za preradu, kako bi se osiguralo da otpadna voda ne kontaminira pitku vodu.

„Naša tvornica može biti mlada, ali je razvijena uzimajući u obzir aspekte održivosti. Sistematski nastavljamo naš put ka održivosti: naši najnoviji objekti kombinuju efikasnije tehnološke procese sa rješenjima za smanjenje uticaja na životnu sredinu. Naša je dužnost da održivost uvijek bude naš prvi prioritet“ naglašava Roberto Cortes, generalni direktor kompanije Volkswagen Caminhões e Ônibus.

Taj cilj je već postao stvarnost na najjužnijem proizvodnom mjestu  Volkswagen Truck & Bus: prva klimatski potpuno neutralna tvornica MAN, započela je sa radom u Pinetownu, u Južnoj Africi, 2015. godine. Krovni prozori i novi izolacioni siste, te rezervoari za kišnicu, omogućuju povoljno korištenje vode, dok se otpadne vode recikliraju. Međutim, najvažnije je da se godišnje uštedi 860 tona CO2 i generiše 810.000 kWh sati električne energije, zahvaljujući fotonaponskim sistemima koji se prostiru na površini od 6.300 kvadratnih metara na krovovima. Ovo, ne samo da stvara dovoljno energije da bi postrojenje postalo samoodrživo, već se višak energije isporučuje lokalnim mrežama.

Drugim riječima, Pinetown je već postao realnost buduće održivosti. Razne mjere se također koriste za drastično smanjenje emisije na drugim lokacijama širom svijeta. U okviru ovog procesa, istovremeno se stvara osnova za dugoročno, održivo stvaranje vrijednosti koje će imati sve važniju ulogu u narednim godinama.