Vodeće logističke kompanije koje posluju na međunarodnom nivou sve češće koriste kamione na prirodni gas LNG, kako bi smanjili uticaj svojih operacija na životnu sredinu, bez kompromisa po efikasnosti i ekonomičnosti.

Njemački proizvođač automobila BMW Group, u okviru projekta ‘Innovation and Industry 4.0’ završio je pilot projekat u saradnji sa Ivecom – testiranje kamiona na LNG za svoje logističke operacije koristeći, Iveco Stralis NP, tegljač stvoren za transport na dugim linijama. Za testove je korišten tegljač Stralis NP 460, sa automatiziranim mjenjačem i dostupan u verziji Low Tractor, idealan za dugolinijski prevoz teških tereta.

Tokom testne faze, Iveco Stralis NP špediterske kompanije Spedition Duvenbeck, sa lakoćom je obavljao kružno putovanje u dužini od 530 km, između pogona Steyr (Austrija) i Regensburg (Njemačka).

Iveco već dvadesetak  godina intenzivno razvija i koristi tehnologiju za primjenu prirodnog gasa, smatrajući ga zrelim, razumnim i održivim rješenjem za transport. Kao rezultat toga, Iveco je jedini proizvođač koji nudi kompletan asortiman modela Natural Power.

Sektor logistike sve više posmatra prirodni gas kao rješenje za smanjenje uticaja na životnu sredinu i usaglašenost sa sve strožijim propisima o zagađenju. Iveco je prvi prepoznao i priznao potencijal prirodnog gasa u komercijalnom transportu: sa gasom se stvaraju uštede od 20 do 40% u troškovima goriva, do 15% manja potrošnja goriva u odnosu na dizel, znatno manja emisija CO2, NOx i čvrstih čestica, uz prednost tihog rada sa bukom nižom od 71 dB.

Dr. Thomas Irrenhauser, koji je u okviru projekta ‘Innovation and Industry 4.0’ nadgledao pilot projekat u ime BMW-a, vidi LNG kao „dugoročno razumnu, održivu alternativu konvencionalnom dizelu“. U direktnom poređenju, emisije NOx-a su do 60% niže, a nivo buke tokom operacije je do 50% manji, dok su emisije čestica zanemarljive.

„Veoma smo ponosni što je BMW preuzeo viziju Iveca o budućnosti transportnog sektora, pri čemu je prirodni gas sljedeći korak ka održivosti. Vidimo rastući broj međunarodnih proizvođača i logističkih operatera koji se opredjeljuju za LNG.“ rekao je Pierre Lahutte, predsjednik kompanije Iveco.