Početna / Vijesti i novosti / Novi motor iz Detroit Diesel Corporation

Novi motor iz Detroit Diesel Corporation

Daimler Trucks North America (DTNA) podružnica Detroit Diesel Corporation, proširila je svoj portfolij motora. Novi motor nosi oznaku Detroit DD8, proizvodi se u tvornici u Detroitu i namijenjen  je kamionim srednje veličine (medium-duty trucks). Radi se o motoru sa 6 cilindara, radne zapremine 7,7 litara, dostupnog sa različitim nivoima snage od 260 do 350 KS. Uvođenjem motora DD(, Daimler stvara prednost u odnosu na konkurenciju, u pripremi globalne platforme u razvoju novih pogonskih motora. U protekle četiri godine Daimler Trucks je investirao oko 285 milliona eura u obnovu portfolija motora u Sjevernoj Americi.

New power from Detroit for Daimler-trucks in North America

Daimler je počeo sa strategijom obnove portfolija motora za teške kamione, još 2007. godine, a tokom 2013., toj strategiji su pridodani i motori za srednje teške kamione. Od tada, broj DTNA kamiona se kontinuirano povećava. Naime, u Sjevernoj Americi, proizvođači komercijalnih vozila, dosta često koriste motore dugih proizvođača. Ipak Freightliner i Western Star trucks, u 95% slučajeva, svojim korisnicima isporučuju motore iz Detroita, zbog njihove visoke efikasnosti i niskih troškova održavanja.

Daimler Trucks je tržišni lider u regionu NAFTA (North America Free Trade Agreement – SAD, Canada, Mexico), gdje bilježi značajan rast. Tako je tokom 2017. godine, zabilježen porast po stopi od 13%, uz tržišni udio od 39,8%.

Komentariši