Daimler Trucks North America (DTNA) podružnica Detroit Diesel Corporation, proširila je svoj portfolij motora. Novi motor nosi oznaku Detroit DD8, proizvodi se u tvornici u Detroitu i namijenjen  je kamionim srednje veličine (medium-duty trucks). Radi se o motoru sa 6 cilindara, radne zapremine 7,7 litara, dostupnog sa različitim nivoima snage od 260 do 350 KS. Uvođenjem motora DD(, Daimler stvara prednost u odnosu na konkurenciju, u pripremi globalne platforme u razvoju novih pogonskih motora. U protekle četiri godine Daimler Trucks je investirao oko 285 milliona eura u obnovu portfolija motora u Sjevernoj Americi.

New power from Detroit for Daimler-trucks in North America

Daimler je počeo sa strategijom obnove portfolija motora za teške kamione, još 2007. godine, a tokom 2013., toj strategiji su pridodani i motori za srednje teške kamione. Od tada, broj DTNA kamiona se kontinuirano povećava. Naime, u Sjevernoj Americi, proizvođači komercijalnih vozila, dosta često koriste motore dugih proizvođača. Ipak Freightliner i Western Star trucks, u 95% slučajeva, svojim korisnicima isporučuju motore iz Detroita, zbog njihove visoke efikasnosti i niskih troškova održavanja.

Daimler Trucks je tržišni lider u regionu NAFTA (North America Free Trade Agreement – SAD, Canada, Mexico), gdje bilježi značajan rast. Tako je tokom 2017. godine, zabilježen porast po stopi od 13%, uz tržišni udio od 39,8%.