Prije dvije godine, Mercedes-Benz je predstavio električno pokretan konceptni kamion, a sada 10 primjeraka upućuje korisnicima na testiranje u realnim uslovima vožnje.

Naime, pripremljeno je 10 rpimjeraka kamiona eActros, sa dvo i troosovinskim šasijama, koje će partnerske kompanije: Dachser, Edeka, Hermes, Kraftverkehr Nagel, Ludwig Meyer, Pfenning logistics, TBS Rhein-Neckar i Rigterink iz Njemačke, te Camion Transport i Migros iz Švicarske testirati u radnim uslovima i sa različitim nadgradnjama.

Za pogon ovih kamiona koriste se niskopodne portalne osovine ZF AVE 130, koje Mercedes-Benz već koristi na hibridnim, i autobusima sa gorivim ćelijama, koje su za ovu svrhu adaptirane i podignute, kako bi imale dovoljno visok klirens.

U osnovi, radi se o dva elektromotora smještenih u stražnju osovinu, snage po 125 kW sa 485 Nm obrtnog momenta, koji uz prenosni sistem, na točkove mogu isporučiti 11.000 Nm obrtnog momenta.


Kamioni su opremljeni sa dva seta Li-Ion baterija, ukupnog kapaciteta 240 kWh, što može osigurati autonomiju od oko 200 km.

Baterije su smještene u šasiju, a u zavisnosti od snage punjenja 20 do 80 kW, potrebno je 3 – 11 sati punjenja.

Korisnički testovi bi trebali trajati do polovine 2020. godine, a planirano je da serijska proizvodnja elektrilčnih kamiona započne 2021. godine.