Konstantan napredak automatizacije omogućuje uzbudljive mogućnosti u transportnoj industriju i društvu u cjelini, a Volvo Trucks je bio na čelu ove evolucije više od dve decenije.

Novoobjavljeni dvodijelni film predstavlja pogled Volvo Trucks o tome, kako automatizacija može transformisati način života i rada u narednim godinama.

Tehnološke mogućnosti sutrašnjice mogu dati utisak o prilično bezličnoj, ali funkcionalnoj budućnosti. Automatizacija već igra ogromnu ulogu u našim životima, a za Volvo Trucks, ljudi su uvijek bili i ostaće u centru pažnje. Volvo Trucks nastavlja da razvija praktična rješenja, kako bi život i vozačima, kupcima i ostalim korisnicima puteva bio lakši i sigurniji.

Filmovi kompanije Volvo Trucks Automation – the Big Change i Automation – Driving into the Future bave se današnjim vrućim temama oko budućih tehnologija kamiona. Dvodijelni film zumira život i rad dva važna radnika kompanije Volvo Trucks, Sasko Cuklev i Ann-Sofi Karlsson. U filmove su ključeni i doprinosi vozača kamiona Lukasa Strohmeiera iz Austrije i Rohini Teather, stanovnice Londona. Filmovi pokazuju viziju i svrhu rada na automatizaciji kompanije Volvo Trucks, kao i nadu i zabrinutost onih, na čiji će svakodnevni život uticati.

„Nema sumnje da ćemo početi da vidimo autobuse Volvo na našim putevima, koji postaju dio našeg društva, a tačan vremenski period zavisi od mnogih stvari, kao što su propisi o saobraćaju, putna infrastruktura i, naravno, sigurnosni standardi“ Sasko Cuklev, direktor Autonomnih rješenja, ima snažnu viziju i iskreno razgovora o mogućnostima koje vidi u bliskoj budućnosti.

Iako je prelazak na upotrebu potpuno automatiziranih vozila dio razvoja, radovi su trenutno fokusirani na stepen automatizacije, kako bi poboljšali vozačku profesiju, u cilju daljeg povećanja sigurnosti, produktivnosti i praktičnosti.

„Automatizacija nije namijenjena uništavanju radnih mjesta. Potreba za kvalifikovanim vozačima će u budućnosti biti još veća, budući da trgovina i svjetska populacija nastavljaju da rastu, pa tako i prevoz roba. Automatizacija će je učiniti efikasnijom“ tvrdi Ann-Sofi Karlsson, direktor za ljudske faktore u automatizaciji.

Osim što ima globalne perspektive, automatizacija kompanije Volvo Trucks je blisko uklopljena u vođenje svakodnevnog života ljudi, kao što je vozač Lukas Strohmeier. Profesionalac, angažovan na prevozu silosa u južnoj Austriji.

„Vrlo je teško voziti veliko vozilo kroz gust saobraćaj, morate imati oči svuda, bilo bi korisno imati još stotinu očiju“ objašnjava Lukas Strohmeier.

Sa ljudima, ranjivim kao i uvijek, i saobraćajem koji se usložnjava, pitanje sigurnosti je zauzelo veliki dio pažnje timova za automatizaciju kompanije Volvo Trucks. Pilot projekti automatizacije vozila u rudarstvu, industriji otpada i plantažama šećerne trske, pokazali su da automatizirana tehnologija neće poboljšati samo sigurnost, već će značajno povećati produktivnost, dok će vožnja kamiona na autoputevima omogućiti smanjenje potrošnje goriva i emisije CO2.

Uključivanjem klijenata u kontinuirani dijalog i istraživanje o ovakvim događajima, Volvo Trucks ima cilj da ostane fokusiran na pitanja koja se odnose na ljudska prava. Rad sa automatizacijom automobila će i dalje biti korisan za kupca, vozača i društvo u cjelini.