PSA Group, nakon novih modela Citroën Berlingoi Opel Combo Life predstavlja novog člana svoje porodice, Peugeot Rifter.

Peugeot Rifter dolazi kao zamjena za Partner Tepee, sa novim imenom i novom platformom. Dostupan u dvije dužine, u varijantama sa 5 ili 7 sjedišta, te daje raznovrsnost, modularnost i praktičnost.

„Peugeot uvodi inovacije, Peugeot iznenađuje. Naša ambicija je postati najbolji vrhunski mainstream proizvođač. S modelom Rifter, Peugeot u potpunosti obnavlja svoju ponudu i postiže savršenu kombinaciju svestranosti korištenja i užitka u vožnji. S pravim identitetom, novi Peugeot Rifter svojim izgledom ‘profinjenog avanturiste’ izražava slobodnu kretanja“ tvrdi Jean-Philippe Imparato, Generalni direktor Peugeota.

„Izazov za novi Peugeot Rifter bio je ponuditi poželjno vozilo koje zadržava volumen, robusnost, modularnost i kompaktnost. Nova platforma omogućuje izbore savršeno izbalansiranih dimenzija. Naši dizajneri u potpunosti su iskoristili svoje potencijale kako bi na novoj silueti predstavili prepoznatljiv stilski identitet“ dodaje Keith Ryder, voditelj dizajna za Peugeot Rifter.

Novi Rifter će biti dostupan sa benzinskim motorom 1.2 PureTech u dvije izvedbe:

PureTech 130 KS S&S sa automatskim ručnim mjenjačem sa 8 stepeni prenosa (dostupan tokom 2019)

PureTech 110 KS S&S sa ručnim mjenjačem sa 5 brzina

Te dizelskim 1.5 BlueHDi u tri izvedbe:

BlueHDi 130 KS S&S sa ručnim mjenjačem sa 6 brzina, ili automatskim mjenjačem s 8 brzina EAT8

BlueHDi 100 KS sa ručnim mjenjačem sa 5 brzina

BlueHDi 75 KS, sa ručnim mjenjačem sa 5 brzina

U unutrašnjsoti je prepoznatljiv Peugeotov i-Cockpit, a ugrađen je infotainment sistem nove generacije, pa je povezivost osigurana velikim taktinim displejom u boji dijagonale 8 inča, koji dolazi i sa dvije USB utičnice, funkcijom Bluetooth kao i bežičnim punjenjem telefona. Sistem je upotpunjen funkcijom Mirror Screen, kompaktibilan sa Mirror Link, Apple Carplay i Android Auto.

Peugeot za sajam automobila u Ženevi, priprema i malo iznenađenje – Peugeot Riftrer 4×4 Concept. Ono po čemu će ovaj koncept biti prepoznatljiv su brojni zaštitni elementi, spcijalne felge prečnika 16 inča, sa konceptnim gumama BF Goodrich. Sistem vješanja podignut za 80 mm u odnosu na proizvodni model, a kao dijelovi opreme, uključeni su sklopivi krovni šator produkcije Overland, te bicikl (mountain bike) Peugeot eM02 FS Powertube, čija je baterija smještena u okvir.

Ipak, najznačajniji je 4×4 pogon, koji je razvio Dangel, a koji dnosi tri moda vožnje:

2RM – pogon samo na prednje točkove za svakodnevnu upotrebu

4RM – pogon na sve točkove

Lock mode – blokiranje stražnje pogonske osovine za savladavenje ekstremnih prepreka