Renault Trucks je razvio software za nadzor flote, nazvan Optifleet, koji će od sada biti dostupan i kao mobilna verzija, što jednostavno znači da će operatori, gdje god da se nalaze imati pristup flotnim informacijama u realnom vremenu.

Optifleetu će se korištenjem Optifleet aplikacije moći pristupiti mobilnim telefonom ili tabletom, omogućujući flotnim menadžerima da prate svoje flote u svako vrijeme i na svakom mjestu.

Naravno, interface je pojednostavljen, ali dozvoljava izmjene tokom rute, unošenje novih, ili izmjenu aktuelnih zadataka, modulom Myfleet now,  odnosno ptaćenje svakog vozača, njegovog ponašanja i potrošnje gorina putem modula Ecoscore.

Treći modul Check, daje tehničke informacije o vozilu, koje su korisne u smanjenju potrošnje goriva i smanjenju emisije CO2. Zajedno sa Ecoscore funkcijom, moguća je analiza stila vožnje svkaog vozača, te identifikacija akcije kojom bi se eventualno smanjila potrošnja goriva.

Modul Map vrši geolokaciju svakog vozila u relanom vremenu, analizu rute i otvra mogućnosti optimizacije kilometraže i vremena vožnje.

Informacije o vremenu trajanja vožnje, daljinski pristup elektronskom tahgrafu i daljinski pristup podacima sa vozačeve kartice omogućuje modul Drive.

Sa novom Optifleet mobilnom aplikacijom, Renault Trucks dalje razvija mogućnosti poboljšanja transportnog sistema, a prema prediđanjima, ovaj sistem može ostvariti uštedu i do 5.000 eura, po kamionu, godišnje.

Ova aplikacije je dostupna za download putem AppStore i Google Play.