Scania je postigla sporazum sa kineskom kompanijom Haylion Technologies, koji se fokusira na stvaranje rješenja za kinesku transportnu industriju u oblastima autonomne vožnje, elektrifikacije i povezivanja.

„Za Scaniu ovo partnerstvo pruža jedinstvenu mogućnost da uči i doprinese brzom razvoju tehnologija, koji se odvija u Kini u strateškim oblastima. Radujemo se kombinaciji našeg znanja i globalne perspektive, sa iskustvom i ambicijama kompanije Haylion Technologies“ rekao je Mats Harborn, izvršni direktor Scania China Strategic Office.

Scania i Haylion Technologies će udružiti snage na polju pogona nefosilnim gorivima, uglavnom elektrificiranih vozila, autonomne vožnje i prevoza u gradskom saobraćaju. Zajednički cilj je ubrzanje komercijalizacije autonomnih aplikacija za vožnju i održivi transport.

„Unaprijeđenje vještina i znanja kroz saradnju, uvijek je bio naš princip. Prepoznajemo Scanijinu visoku poziciju u svjetskoj industriji komercijalnih vozila. Verujem da će naša saradnja dodatno unaprijediti i ubrzati razvoj kineskih inteligentnih vozila i povezanih vozila IoV (Internet of Vehicle)“ rekao je Dr Jimmy Hu Jianping, osnoivač i predsjednik Haylion Technologies.

Haylion Technologies je zajedno sa kompanijom Gortune Investment Co. Ltd osnovao tim specijalista za umjetnu inteligenciju, proizvodnju automobila, komunikacije i javni prevoz. Ovaj tim fokusira se na autonomne tehnologije vožnje, verifikaciju koncepta i njegovu industrijalizaciju. Glavni fokus Haylion Techonologies je razvijanje sveobuhvatnih rješenja za javni prevoz elektrificiranim, autonomnim i povezanim autobusima.

Od kraja protekle godine Haylion Technologies provodi evaluaciju nad inteligentnim autobusima na javnim putevima, zajedno sa Shenzhen Bus grupacijom pod nazivom AlphaBa, što predstavlja prodor u industriji.