Renault Trucks je najavio da će u 2019. godini pokrenuti čitav niz električnih vozila. Ovaj asortiman kapitalizira iskustvo od deset godina testiranja električnih kamiona u realnim uslovima sa svojim kupcima. Ovi električni kamioni stvoreni su za upotrebu u urbanim i perifernim gradskim područjima, i biće proizvedeni utvornici Renault Trucksa, u Blainville-sur-Orneu, u Normandiji, u Francuskoj.

Elektromobilnost je kamen temeljac strategije Renault Trucks za održivi gradski prevoz. Vozila sa nultim emisijama pomažu u poboljšanju kvaliteta zraka, smanjenju klimatskih promjena i smanjenju zagađenja, zahvaljujući, između ostalog i isporukama bez buke. U bliskoj budućnosti električni kamioni će jednostavno biti neophodni za pristup centru grada.

Renault Trucks je od 2009. godine značajno ulagao u istraživanje i razvoj elektromobilnosti, usredsređujući se na intenzivno istraživanje u realnim uslovima, i u partnerstvu sa svojim kupcima. Testovi u realnim uslovima sprovedeni su na različitim tipovima eksperimentalnih električnih kamiona od 12 do 16 tona – za: Speed Distribution za Guerlain, Stef za Carrefour, Nestlé i Delanchy.

Partneri si pružili vitalne informacije o uslovima korištenja, ponašanju baterija, ponovnom punjenjenju i specifičnim zahtjevima za održavanje električnih kamiona.

Pored ovih eksperimentalnih vozila, električni kamion od 4,5 tone je na tržištu od 2010. godine: Electric Maxity.

„Naše komercijalno iskustvo sa Electric Maxityom omogućilo je našoj mreži da povećamo brzinu prodaje, servisiranja i popravke.  Naša današnja električna vozila predstavljaju konkurentno rješenje, što u 2010. godini nije bilo slučaj“ objašnjava François Savoye, koji je zadužen za strategiju energetske efikasnosti u Renault Trucks.

Pored velikih koraka u razumijevanju potreba kupaca i tržišnih zahtjeva, Renault Trucks može koriastiti prednosti impresivnih resursa za istraživanje i razvoj, koje nudi Volvo Group. Zahvaljujući tome, Renault Trucks je sada u poziciji da od 2019. tržištu ponudi  troškovno efikasan asortiman vozila.