Scania i Northvolt su postigli sporazum o zajedničkom razvoju i komercijalizaciji tehnologije baterijskih ćelija za teška komercijalna vozila. Scania najavljuje da u partnerstvo ulaže 10 miliona eura za unapređenje, dalji razvoj i podršku uspostavljanju demonstracione linije Northvolta i istraživačkog objekta.

Elektrifikacija vozila brzo napreduje i nudi povoljan put ka održivijim transportnim rješenjima. Za teške kamione i autobuse neophodan je kontinuirani razvoj infrastrukture za punjenje, kao i robusnijih, ekonomičnijih i održivijih akumulatorskih ćelija za široko rasprostranjen prodor na tržištu, u komercijalno održivoj elektrifikaciji. Za različite transportne zadatke će biti potrebni različiti električni pogoni. Zbog optimalnog efekta, tehnologija akumulatorskih i ćelija mora biti razvijena, kako bi podržala različite potrebe.

„Cilj nam je da korisnicima olakšamo odabir održivih transportnih rješenja. Elektrifikacija će igrati ključnu ulogu u prelasku na transportni sistem bez fosilnih goriva. Međutim, trenutna tehnologija baterijskih ćelija mora biti razvijena kako bi ispunila poslovne zahtjeve velikih kupaca autobusa i kamiona. Sa Northvoltom kao partnerom, verujemo da možemo napraviti veliki napredak“ kaže Henrik Henriksson, predsednik i izvršni direktor kompanije Scania.

Dvije kompanije će osnovati stručni tim i raditi zajedno u Northvoltovom istraživačkom objektu Northvolt Labs u Västeråsu u Švedskoj, kako bi razvili i komercijalizirali proizvodnju baterijskih ćelija optimiziranih za komercijalna vozila. Kompanije su takođe sklopile u kupoprodajni ugovor za kupovinu baterijskih ćelija.

„Sa Scanijinom proizvodonm i poslovnom ekspertizom, u kombinaciji sa našim najsavremenijim proizvodnim procesom, ubijeđeni smo da možemo proizvoditi ekonomičnije i ekološki prihvatljivije akumulatorske ćelije najvišeg kvaliteta za tržište teških komercijalnih vozila“ kaže Peter Carlsson, suosnivač i izvršni direktor Northvolta.

Proizvodnja baterijskih ćelija je energetski intenzivna, a Švedska nudi čvrstu nabavku ekonomične energije. Zbog toga je Švedska pogodna za proizvodnju održivih baterija velikih razmjera. Northvolt gradi tvornicu nove generacije akumulatora u gradu Skellefteå, na sjeveru Švedske, sa ciljem proizvodnje visokokvalitetnih baterija sa minimalnim zagađenjem okoline i najvećim ambicijama za reciklažu.

Ovo partnerstvo je jedna od nekoliko strateških inicijativa u ambijentu kompanije Scania, koja vodi u  prelaz ka održivom transportnom sistemu.