Nokian Tyres je usvojio tehnologiju korištenja aramidnih vlakana, kako bi bočni zidovi gume bili što otporniji i trajniji u najtežim uslovima eksploatacije.

Od sada će tehnologija Aramid Sidewall biti dostupna i za gume namijenje lakim komercijalnim vozilima. Naime, aramidna vlakna su veoma žilav, otporan i lagan materijal, koji se koristi, između ostalog, u proizvodnji neprobojnih prsluka. Tako će nove gume sa aramidnom strukturom u bočnim stranama biti znatno otpornije, čime se produžuje njihov radni vijek, što je profesionalnim vozačima i menadžerima voznih parkova veoma važno. Također, ove gume će biti dostupne i amaterskim vozačima, buduć da odgovaraju kampervan vozilima.

Laka komercijlana vozila se često voze potpuno opterećena i u lošim cestovnim uslovima, prilikom dostave u urbanim sredinama, vozači takvih vozila su često prisiljeni da se penju na trotoar, gdje oštar ivičnjak očtećuje bočne stijenke gume.

„Želimo da ponudimo vozačima lakih komercijalnih vozila iste prednosti koje su već dostupne na gumama za putnička i SUV vozila. Komercijalna vozila su često teško natovarena i voze po lošim cestama, kamenju i ivičnjacima. Gume tada moraju podnijeti svu težinu vozila i zadržati stabilnost i upravljivost u svim uslovima“ rekao je Petri Niemi, produkt menadžer Nokian Tyres.

Aramid Sidewall Technology je od 1. januara dostupna na gumama serija: Nokian WR C3, Nokian cLine Van, Nokian cLine Cargo i Nokian Weatherproof C