Vozila za slobodno vrijeme su sve popularnija, o čemu svjedoče podaci njemačkog udruženja Caravaning Industrie Verband, koji kazuju da je u periodu januar-oktobar 2017., registrovano 38.000 novi kamper-vanova, što je 5.000 više u odnosu na isti period godinu ranije.

Kako bi odgovorio rastućim potrebama, Mercedes-Benz će na sajmu CMT (Caravan, Motor, Touristik) 13. – 21. januara u  Stuttgartu, uz kompletnu liniju Marco Polo predstaviti i koncept X-klase pripremljenu za slobodno vrijeme.

„Veoma nam je važno da se naša vozila pojave kao kamperi, naravno, to je važno i za naše kupce. Modeli X-klase će se uklopiti u već postojeću ponudu naših vozila za slobodno vrijeme. Ponosni smo ćemo predstaviti prva takva rješenja. Partneri Tischer i VanEssa će omogućiti nastup na CMT-u“ rekao je Volker Mornhinweg, čelni čovjek Mercedes-Benz Vans.

First camper van concepts on Mercedes-Benz X-Class base: demountable cabine by Tischer

Tischer je jedan od vodećih proizvođača nadgradnji za vozila za slobodno vrijeme. Pripremljena je posebna konstrukcija, koja se bez velikih prepravki može postaviti (i po potrebi skinuti) na tovarni prostor. Tako opremljen model X-klase pretvara se u kućicu za dvije osobe.

VanEssa je pripremila sklopivu, kompletno opremljenu kuhinju sa najkvalitetnijim elementima. Kuhinja se može ugraditi u tovarni prostor, a po potrebi, iznad nje se pože postaviti šator. Ovakva kuhinja ima ukupnu masu od 250 kg, što znači da ne umanjuje vozna svojstva, a vlasnicima nudi fleksibilnost i nezavisnost.

First camper van concepts on Mercedes-Benz X-Class base: conversion concept with integrated kitchen by VanEssa mobilcamping