Volvo Trucks u serije Volvo FH i Volvo FM uvodi novi sistem sa dva akumulatora za, koji osiguravaju dovoljno energije za sve funkcije u kabini, te istovremeno smanjuju rizik od zastoja zbog ispražnjenih baterija.

„Vozači mogu uživati u poboljšanoj udobnosti i boljim životnim uslovima, znajući da imaju dovoljno energije za svoje potrebe, uz minimalan rizik da se isprazni baterija startera“ kaže Samuel Nerdal, menadžer proizvodnje za elektriku i elektroniku u kompaniji Volvo Trucks.

Novi sistem se sastoji od dva odvojena seta baterija – jedan služi za pokretanje motora, a drugi za opskrbu svih ostalih električnih sistema opreme u kabini. Funkcija startera služi da pokreće motor, a da nema uticaj na potrošnju energije u ostatku kamiona. Sve druge funkcije, kao što su grijač, hladnjak, frižider, medijski sistem i lična oprema, uključujući laptope, mobilne telefone i tablete, napajaju se odvojenim gel baterijama.

Korištenjem tehnologije gelova, novo rješenje za baterije, može zadovoljiti sve veće energetske potrebe, neophodne savremenim korisnicima. U poređenju sa konvencionalnim, olovnim akumulatorima sa kiselinom, tehnologija sa gelom ima sposobnost da održava visoku koncentraciju energije u dugom vremenskom periodu.

“Ove prednosti se mogu vidjeti prije svega u transportnim zadacima na velikim razdaljinama, i u ekstremnim klimatskim uslovima. Čak i u zimskim noćima, vozač može uživati u dobrom noćnom odmoru, bez potrebe da ustane i starta motor, kako bi se dopunile baterije“objašnjava Samuel Nerdal.

Samuel Nerdal

Kraći rad motora, također znači nižu potrošnju goriva i smanjen uticaj na životnu sredinu.

„Parkirani kamion, sa motorom u praznom hodu, troši oko tri litra goriva na sat. Sa našim rješenjem moguće je smanjiti vrijeme praznog hoda i time znatno smanjiti troškove goriva“ kaže Samuel Nerdal.

Nove gel akumulatorske baterije pružaju daleko duži radni vijek od konvencionalnih olovnih akumulatora, kao i više ciklusa punjenja. U teškim radnim uslovima, gel baterije traju 10-15 puta duže u odnosu na olovne akumulatore.

„Naš sistem baterija, ne samo da ispunjava današnje visoke potrebe za sigurno snabdijevanje električnom energijom, već i doprinosi dužem radnom vijeku vozila i nižim operativnim troškovima, što je rješenje koje će koristiti mnogi kupci“ dodaje Nerdal.

Činjenice: Novi sistem baterija kompanije Volvo Trucks

Dostupan je kao opcija na novim Volvo FH i Volvo FM kamionima na evropskim tržištima

Sadrži dva kompleta baterija sa zasebnim krugovima

Komforne sisteme i pribor sa električnim pogonom snabdijevaju gel akumulatori kapaciteta 210 Ah

Sistem startera se sastoji od konvencionalnih olovnih akumulatora, cca 800 Ah

Gel baterije mogu biti ugrađene straga uz starter bateriju sa lijeve strane, ili u kombinovanoj baterijskoj kutiji sa starter baterijama, također sa lijeve strane