U prostorijama Scanie Hrvatska u Lučkom, održano je finale ovogodišnjeg regionalnog takmičenja automehaničara Scania Top Teama.

Riječ je o takmičenju koje već godinama organizira Scania, globalna automobilska industrija poznata po proizvodnji komercijalnih vozila, posebno teških kamiona i autobusa, a čiji je cilj kontinuirani rad na poboljšavanju vještina, znanja, profesionalnosti i timskog rada u Scanijinim radionicama širom svijeta.

U finalu ovogodišnjeg regionalnog Scania Topa Teama sudjelovalo je pet regionalnih timova – iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije i Makedonije i to sa po pet članova.

Timovi su se borili za ulazak u veliko finale svjetskog takmičenja, u Švedskoj, u decembru 2018. godine, gdje ih očekuje glavna nagrada – 50.000 eura.

Priliku da se bore za tu glavnu nagradu kao i da svoje automehaničarske vještine predstave kolegama u Švedskoj, dobili su pobjednici ovogodišnjeg regionalnog Scania Top Teama, tim iz Bosne i Hercegovine.

Top Team u sastavu Dinko Arslanagić, Elnes Avdagić, Suad Alibašić, Almir Bukovac i Zoran Kabić, plasirali su na prvo mjesto, drugo mjesto pripalo je timu iz Srbije dok su treće mjesto osvojili takmičari iz Slovenije.

Program je vodila Ida Prester a na natjecanju su, osim odmjeravanja vještina, svi sudionici dodatno učili i razvijali se, kombinirajući vježbu i natjecanje, posao i zadovoljstvo jer je za sudjelovanje kao i za pobjedu potrebno znanje, disciplina i timski rad. Scania Top Team je zapravo fantastičan način slavljena znanja, tehnoloških vještina i timskog rada, osobina koje karakteriziraju radnike na prvoj liniji Scanijine proizvodnje.

Paralelno sa službenim takmišenjem, održano jse i školsko takmičenje automehaničara, na kojem je sudjelovalo deset timova sastavljenih od studenata i školaraca tehničke struke. Želja je to Scanie Hrvatska, kao tvrtke koja zapošljava ljude tehničkog obrazovanja, da upozna studente sa poslovanjem i da ih kroz ovo takmičenje nauči glavnim odrednicama Scanie – vještini, znanju, profesionalnosti i timskom radu.