Mercedes-Benz je započeo odbrojavanje do autobusa sa nultom emisijom polutanata – do kraja sljedeće godine, Mercedes-Benz će započeti serijsku proizvodnju gradskog autobusa sa potpuno električnim pogonskim sistemom, na osnovu međunarodnog bestselera, Mercedes-Benz Citaro.

„Naš gradski autobus sa nultom emisijom polutanata namijenjen je za tiho kretanje gradskim ulicama, a inženjeri trenutno provode temeljno testiranje prototipova novog autobusa u najtežim uslovima, kao tehnički koncept koji uključuje modularni sistem za napajanje, kao i optimizirano upravljanje toplotom. Jasno je – Citaro sa baterijskim pogonom postavlja novu prekretnicu“ tvrdi Hartmut Schick, šef Daimler Buses.

Mercedes-Benz je nedavno proslavio proizvodnju 50.000-tog Citara, ali razvoj najprodavanijeg gradskog autobusa u svijetu se nastavlja i ubrzava. Sljedeći korak, je Citaro sa pogonom na gas, a potom i na baterije.

Batewrijski Citaro će koristiti modularne Li-Ion baterije, što će omogućiti pojedinačna prilagođena rješenja, koja se mogu izvoditi u skladu sa širokim spektrom aplikacija i zahtjeva u gradskom saobraćaju.

Uz mogućnost punjenja sa utičnice u depou, Mercedes-Benz, također može, kao opciju snabdjeti Citaro sa jednim od niza intermedijarnih rješenja za punjenje – „električnim točkovima“ na stražnjoj osovini, sistem koji je već dokazan u modelu Citaro G BlueTec Hybrid.

Jedno od svojstava Citara sa električnim pogonom, biće precizno poboljšano upravljanje toplotom u vozilu i sistemom za kontrolu klime. Ovakvo upravljanje toplotom značajno smanjuje potrošnju energije, bez promjene veličine baterije.

Citaro sa električnim pogonom trenutno prolazi kroz isti sveobuhvatan ciklus ispitivanja i testiranja, kojim se podvrgava i svaki drugi autobus produkcije Mercedes-Benz. Prototipovi su, na primjer, već uspješno prošli zimsko testiranje na niskim temperaturama u arktičkom krugu, kao i ljetno testiranje na Sierra Nevadi u Španiji. Sada slijedi testiranje izdržljivosti i detaljna poboljšanja koja će omogućiti da baterijski Citaro bude pouzdan kao i gradski autobus sa konvencionalnim pogonom.

Citaro sa električnim pogonom će premijerno biti predstavljen u septembru 2018. godine na sajmu IAA Commercial Vehicles u Hanoveru