Vozači kamiona, posebno na dugim relacijamačesto se suočavaju sa problemima koji nastaju zbog nedostatka dnevnog svjetla u kabini.

Naime, izjmene dana i noći, svjetla i tame, upravljaju ritmom života na Zemlji, a uticaj dnevnog svjetla i njegov značaj primijetan je tek kada ga nema. Nedostatk svjetla i problemi koji tako nastaju, posebno se osjete u Polarnim krajevima, kada tokom zime, zapravo nema dnevnog svjetla – to uzrokuje depresiju i smanjenu efikasnost pri ljudskom radu.

Tim istraživača Daimler AG ispitivao je efekte nedostatka dnevnog svjetla na vozače kamiona. Testni vozači podvrgnuti su simulaciji u dvonedjeljnom testu, u Polarnom krugu, na sjeveru Finske.

Mercedesov program Daylight+ istražio je mogućnosti osvjetljenja kabine kojim se oponaša dnevno svjetlo tokom vožnje i odmora. Vozači su vozili kamione 7 dana sa klasičnim svjetlo, a 7 dana sa Daylight+ osvjetljenjem kabine.

Daylight+: artificial daylight in the cab of the TopFit Truck turns the long ride agreeable in the winter darkness.

Pripremljen je Mercedes-Benz Actros TopFit kamion, bez dodatnog osvjetljenja (referentni kamion), i drugi, Mercedes-Benz Actros TopFit opremljen sistemom Daylight +. Pripremljene su tri aplikacije koje osvjetljavaju kabinu slično dnevnom svjetlu: prvi je svjetlosnim alarm koji simulira izlazak sunca; drugi je lagano osvjetljenje u kojem vozač može “popuniti” sa 30 minuta vještačkog dnevnog svjetla prije i poslije putovanja; a treće „dnevno svjetlo+“ kao dodatak dnevnom svjetlu.

Sa sistemom Daylight +, nivo rasvjete u kabini se prilagođava spoljašnjim svjetlosnim uslovima pomoću senzora. Kao rezultat, dnevna doza svetlosti može se značajno povećati bez zasljepljivanja vozača.

Dr Michael Schrauf, međunarodno priznati stručnjak za mjerenje moždanih talasa, zabilježio je aktivnost mozga pomoću elektroencefalograma (EEG), kako bi identifikovao uticaje tokom perioda vožnje.

Vozači su pokazali različite nivoe budnosti, međutim, svi ispitanici su bili oprezniji sa Daylight + sistemom, nego u referentnom kamionu bez osvetljenja. Konkretniji pokazatelji ukazuju da je  zahvaljujući Daylight + sistemu bilo je moguće, u prosjeku skratiti „nezainteresovani“ period vožnje sa 44 na 18 minuta. Posebno treba napomenuti činjenicu da se „nezainteresovani“ period vožnje vozača nije povećavao u popodnevnim satima, kada se javlja tipična „popodnevna pospanost“.

Psihološki testovi su također sprovedeni na vozačima kako bi se odredila brzina reakcije. Testovi su pokazali da je sa Daylight + sistemom kapacitet reakcije ostao konstantan.

Pokazalo se da vožnja u osvijetljenoj kabini donosi brojne pogodnosti. Vozač se manje zamara, niži je nivo stresa, a tokom pauze brže se odmara. Kamionske kabine sa Daylight+ osvjetljenjem doprinose višem nivou efikasnosti i sigurnosti.