Scania je osnovana 1891. Godine u mjestu Södertälje, u Švedskoj i bavi se proizvodnjom komercijalnih vozila, teških kamiona i autobusa, te dizelskih motora za pogon teških vozila, brodova i industriju.

Scania je 1989. godine pokrenula Scania Top Team, nagrađivani takmišarski program obuke, sa ciljem kontinuiranog rada na poboljšavanju vještina, znanja, profesionalnosti i timskog rada u Scanijinim radionicama širom svijeta.

Ideja Scania Top Teama je jednostavna ali inventivna i djelotvorna – Scanijini zaposlenici dodatno uče i razvijaju se kombinirajući vježbu i takmičenje, posao i zadovoljstvo; za učešće, a i za pobjedu potrebno je znanje, disciplina i timski rad.

Prvo Scania Top Team takmičenje održano je 1989. u Švedskoj a do 2015. razvilo se u međunarodno takmičenje uz učešće timova iz 63 zemlje.

Ove godine ih je još i više – Scania Top Team 2017/2018. započelo je u martu ove godine, a na njemu učestvuju timovi iz čak 70 zemalja, sa 8.000 učesnika. Tema takmičenja je „Driving the Shift“, jer Scania želi biti prepoznata kao istinski partner i vođa u aktualnom pomaku prema održivom transportnom sistemu.

Ovogodišnje regionalno takmičenje će se održati u Zagrebu, 2. decembra, u prostorijama Scanie Hrvatska, Lučko. Program će voditi Ida Prester a na takmičenju će učestvovati pet „very strong“  timova iz svih država EAR (East Adriatic Region) – Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije.

Peteročlani timovi će se boriti za ulazak u veliko finale svjetskog takmičenja Top Team, koje će se održati u decembru, u Švedskoj, gdje ih očekuje glavna nagrada od 50.000 eura.