Glasovima stručnog žirija, Iveco Daily je proglašen za međunarodni van godine – International Van of the Year 2018.

„Čestitamo Ivecu na impresivnim razvojnim dostignućima sa Daily Blue Powerom. Iveco je oduvek bio na čelu održivosti u segmentu lakih komercijalnih vozila. Novi program, Blue Blue Power potvrđuje ovu poziciju“ rekao je Jarlath Sweeney,predsjednik žirija International Van of the Year.

Iveco Daily Blue Power, čine tri vozila, preciznije isto vozilo sa tri različita pogona:  Daily Electric, Daily Hi-Matic Natural Power i Daily Euro 6 RDE 2020 Ready.

Daily Electric je 100% električno vozilo, sa nultom emisijom polutanata, namijenjeno za gradsku dostavu/distribuciju, sa dometom od 200 km u realnim urbanim uslovima saobraćaja i baterijama optimiziranim za teške vremenske uslove. Za brzo punjenje potrebno je oko 2 sata, a dostupan je  Eco-Power režim vožnje, u kojem se veliki dio kinetičke energije koristi za dopunjavanje baterija.

Daily Hi-Matic Natural Power je prvo lako komercijalno vozilo koje kao gorivo koristi priprodni gas, a za prenos snage koristi Hi-Matic 8-stepeni automatski mjenjač. Pokreće ga 3.0 F1C motor, snage 136 KS, sa 350 Nm obrtnog momenta, koji u odnosu na Euro 6 norme proizvodi 76% manje čestica (PM) i 12% manje NOx-a. U urbanim uslovima vožnje, zahvaljujući 8-stepenom Hi-Matic mjenjaču, potrošnja goriva je 5% manja, a u slučaju korištenja bio-metana, kao goriva, aktivna emisija CO2 manja je za 95%.

Daily Euro 6 RDE 2020 Ready je prvo lako komercijalno vozilo verificirano za nove standarde 2020 Real Driving Emissions (RDE). Ova rješenja su nezavisno verificirana od strane holandske organizacije za primijenjenu nauku Netherlands Organisation for Applied Scientific Research (TNO), a tržišno su dostupna već sada, zbog čega je ovaj model daleko ispred konkurencije.

„U godini u kojoj Daily slavi 40 godina postojanja, po treći put osvaja titulu ‘Van of the Year’. Osim priznatog i uspješnog proizvoda, ova nagrada prepoznaje ogromne napore Iveca da odlučno doprinese borbi za čist zrak u našim gradovima i smanjenju emisije CO2. Daily Blue Power u verzijama na struju, prirodni gas i najsavremenijom dizelskom verzijom je prvo i jedino vozilo koje nudi tri izbora i koje predviđa nove propise. Na ovaj način su osigurane investicije naših klijenata, koji tako stiču konkurentnu prednost, potrebnu za razvoj svojih održivih preduzeća“ izjavio je Pierre Lahutte, predsjednik brenda Iveco.