Međunarodni žiri dodijelio je Volkswagen Amaroku međunarodno priznanje za pick-up godine „International Pick-up Award 2018“, (IPUA 2018).

„Veoma smo zahvalni što smo primili IPUA 2018, i počastvovani smo odlukom međunarodnog stručnog žirija. Sa novim Amarokom smo poslušali šta kupci žele i ponudili više snage, više obrtnog momenta, a takođe i bolju sposobnost na bilo kom terenu. Ovo je više nego samo čist luksuz i način života. Obećavam da ćemo nastaviti isporučivati najbolja rešenja za naše kupce kako bi olakšali njivo svakodnevni rad i život“ izjavio je Dr. Eckhard Scholz, predsjedavajući Upravnog odbora Volkswagen privrednih vozila na prezentaciji IPUA 2018 u Lionu.

„Preciznost i elastičnost motora postavljaju novi standard u ovaj segment. Performanse nisu izazov za Volkswagen Amarok V6, širok izbor snage od 120 do 190 kW, uz veliki obrtni momenat ispunjavaju potrebe različitih grupa potrošača.“ Stoji u obrazloženju žirija.

Međunarodna nagrada za pick-up godine, IPUA, dodeljuje se svake druge godine, izborom članova žirija IVotY (International Van of the Year), grupe renomiranih novinara iz 25 zemalja, koji nezavisno ocjenjuju prethodno definisane kriterije.

Volkswagen Amarok je već 2010. godine osvojio IPUA i tako postao jedini pick-up, koji je dobio ovu nagradu po drugi put.

Žiri je imao težak zadatak, budući da potražnja za pick-up vozilima raste, a shodno tome, proizvođači prate stanje na tržištu i kupcima nude nova vozila. Ove godine u uži izbor za ovo priznanje, uz Amarok V6, našli su se Toyota Hilux i Mercedes-Benz X-klase.

Također, interesantno je da su u uži izbor za van godine ušli Ford Transit Custom, Volkswagen Caddy TGI i Iveco Daily Blue Power.