DAF Trucks je zvanično otvorio novu lakirnicu u pogonu Westerlo u Belgiji, koja je rezultat investicije od 100 miliona eura, a postavlja nove standarde u kvalitetu, efikasnosti i ekološkoj prihvatljivosti.

Tvornica Westerlo, otvorena je 1966. Godine, od kada proizvodi kabine i osovine, i jedna je od najvećih tvornica u Belgiji sa više od 2.600 radnika.

Novi objekat, lakirnica za kabine, ima dužinu od 144, širinu 58 i visinu od 26 m, osposobljen za rad sa 3.000 boja, po izboru kupaca, sa kapacitetom od 300 kabina dnevno, odnosno 70.000 kabina godišnje. Drugačije rečeno, nova lakirnica ima povećanje kapaciteta od 50%, čime će dugoročno zadovoljiti rastuće potrebe DAF-a, kako u Evropi, tako i širom svijeta.

Nova objekat lakirnice je među najsavremenijim na svijetu, a nastao je u saradnji sa dobavljačima Cordeel Company, Eisenmann i Dürr, liderima u oblasti stvaranja boje. Ultra-moderna lakirnica koristi robotizirane brizgaljke koje se rotiraju brzinama od 50.000 o/min, postižu najvišu kvalitetu bojenja i smanjuju potrošnju boje.

Pored odličnog kvaliteta i efikasnosti, zaštita okoline je bila glavna fokusna tačka za DAF-ovu novu lakirnicu, pa je emisija polutanata, smanjena za 50%

Primijenjana su i brojna inovativna rješenja, uključujući i poseban metod za smanjenje rasipanja prilikom bojenja kabine, koristeći najnovije tehnologije za čišćenje zraka iz izduvnog toka i podizanje efikasnost rada pogona.

„Ova važna investicija nastavlja snažnu tradiciju postavljanja industrijskih standarda kvaliteta proizvoda i usluga u oblasti očuvanja životne sredine. U proteklih 15 godina, PACCAR i DAF uložili su preko 600 miliona eura u našu tvornicu kabina i osovina u Belgiji“ prokomentarisao je Mark Pigott, izvršni predsednik PACCAR-a.

„Želim čestitati DAF-u ovim investicijama u inovativno i održivo postrojenje za bojenje kabina. Ovo je sljedeće poglavlje u veoma bogatoj istoriji. Važno je da ponudimo ovakve kompanije i odlično okruženje za preduzetništvo, uz investicije i inovacije. Već smo povećali konkurentnost naših kompanija kroz reforme poreza na dobit preduzeća. Savezna vlada je veoma fokusirana na prevođenje ekonomskog rasta na poslove i prosperitet, i drago mi je da primjetim da DAF Trucks Vlaanderen u potpunosti primjenjuje ovaj princip u praksi“ izjavio je Kris Peeters, potpredsjednik Vlade Belgije.