Iveco je, kao dio CNH Industrial, jedan od vodećih proizvođača kamiona koji kao alternativu dizelskom gorivu koristi LNG. Iveco u svom proizvodnom programu već nudi brojna rješenja, a najnoviji su Iveco Stralis NP 400 i 460, namijenjeni za dostavu i dugolinijski transport.

Korištenjem prirodnog gasa stvaraju se uštede na cijeni goriva od 20 – 40% (u odnosu na dizel), smanjena je emisija CO2, smanjena je emisija NOx-a, emisija čvrstih čestica gotovo da i ne postoji, a buka motora rijetko prelazi granicu od 71 dB.

Uvidjevši ove prednosti, Supply Chain (lanac snabdijevanja vozilima i rezervnim dijelovima u okviru CNH Industrial) je odlučio da za dostavu i transport koristi kamione na LNG.

„Suššly Chain prevozi milione autodijelova, materijala i gotovih vozila širom svijeta. Ovaj zadatak zahtijeva razmišljanje o tradicionalnim metodama i primjeni najefikasnijih načina za postizanje naših ciljeva. Zajedno sa našim partnerima, usvojili smo održive principe logistike, primijenjujući metode za smanjenje uticaja na okolinu“ rekao je Peter Weiss, čelni čovjek Supply Chain za regiju EMEA.

Supply Chain u svojoj floti koristi kamione Iveco Stralis NP 400 i 460. Cilj je da se transport između mreže od 34 proizvodna pogona (Iveco, CNH Industrial i FCA zajedno) obavlja kamionima na LNG, čime bi se ostvarila ušteda od 5.000 tona CO2 godišnje.