Klebebande kolektiv je grupa umjetnika iz Berlina, koji svoja umjetnička djela zasnivaju na ljepljivoj traci. Tako je nastalo umjetničko djelo #movingART, ispd kojeg se krije autobus Neoplan Skyliner.

Umjetnici su sa mnogo rolni ljepljive trake, za samo četiri dana, pretvorili autobus u umjetničko djelo nazvano „Urbana perspektiva“.

„Dizajn je vrlo apstraktno tumačenje urbanog prostora. To djelo je ppostavljeno na autobus, koji vozi kroz grad, sa poglednom na kuće i nebo, koji prolaze pored vas“ rekao je Bruno Kolberg, jedan od tri Klebebande umjetnika.

Naime, Klebebande umetnici, Nikolaj Bultman, Bodo Höbing i Bruno Kolberg, rade zajedno od 2010. Godine, zajedno opisujući različite motive, a kao izražajno sredstvo koriste ljepljivu traku, različitih boja i širina.

Umjetnici su bili su inspirisani onim što je bilo na kućnom pragu: velika linija grada, sa svojim urbanim oblicima. Dio po dio, umjetnici su napravili svoju sliku na neobičnom platnu, spratnom autobusu, sa trodimenzionalnim efektom, koristeći trake različitih boja, širine od 5 do 100 mm.

„Njihovi snažni oblici i jasne linije, savršeno su odgovarali dizajnu autobusa Neoplan Skyliner. Ostvarujući vezu između umjetnika i njihovog pokretnog ‘platna’, te neobičnog materijala“ rekao je Björn Loose, šef marketinga u MAN Truck & Bus.