Iveco, kao dio FPT Industrial predstavlja novi motor sa oznakom Cursor 13, što je trenutno najjači, komercijlano dostupan motor na (100%) prirodni gas, namijenjen da dugolinijski transport.

Ovaj motor može raditi na CNG (Compressed Natural Gas), LNG (Liquefied Natural Gas) sa metanskim brojem 70 ili više), ili na bio-metan, što ga čini izuzetno fleksibilnim po pitanju upotrijebljenog goriva.

Prednosti, u odnosu na dizelske motore su očigledne: cijena goriva je niža za oko 40%, konstrukcija motora je lakša jer su EGR, SCR i DPF nepotrebni, emisija NOx manja je za 48%, emisija čvrstih čestica (PM) manja je za 98% (u odnosu na Euro VI limit), emisija CO2 manja je za 9% (u slučaju korištenja bio-metana, aktivna emisija CO2 manja je za 90%), motor radi u Otto ciklusu, sa kompresionim odnosom 12:1, nivo buke motora je ispod 71 dB.

Motor Cursor 13 NG ostvaruje visoku pouzdanost, zbog manjih mehaničkih i termičkih opterećenja, pa je servisni interval 90.000 km.

Na ovom motoru primijenjena je reaktivna kontrola protoka zraka, sa stehiometrijskom kontrolom odnosa, koja se primijenjuje tokom izmjene stepeni prenosa, što dodatno smanjuje termalna i mehanička opterećenja. Za snabdijevanje motora zrakom zadužen je vodom hlađen wastegate turbopunjač, glave cilindara su napravljene od CGI (Compacted Graphite Iron) čelika.

Cursor 13 NG Euro VI Step C
Motor 6 cilindara, redni
Sistem ubrizgavanja Multipoint Injection/Stoichiometric Combustion
Snabdijevanje zrakom Water cooled Wastegate Turbocharger
Ventila po cilindru 4
Radna zapremina 12,9 l
Prečnik x hod klipova 135 x 150 mm
Snaga 460 KS (338 kW) pri 1.900 o/min
Obrtni momenat 2.000 Nm pri 1.100 o/min
Servisni interval 90.000 km
Dimenzije motora 1.610 / 1.027 / 1.178 mm
Masa motora 1.240 kg

Ovaj motor se ugrađuje u Iveco Stralis NP 460, namijenjen za dugolinijski transport.

„Prošle godine smo započeli revoluciju u dugolinijskom transportu sa teglja,čem Stralis NP 400 KS. Na osnovu tog uspjeha pokrenuli smo kompletan novi asortiman vozila na prirodni gas. Novi Stralis NP 460 pruža performanse i produktivnost u svim dugolinijskim transportnim zadacima, sa mogućnošću da postigne gotovo nulte emisije korištenjem bio-gasa“ komentariše Pierre  Lahutte, predsjednik bredna Iveco.

Uz sve to, zahvaljujući laganoj konstrukciji motora, stvoren je prostor za ugradnju velikog rezervoara za gorivo (gas), koji osigurava autonomiju od 1.600 km.