Iveco predstavlja Stralis X-WAY sa kojim kompletira ponudu u sektoru građevinskih kamiona i kamiona za logističke zadatke, koji se jednako dobro snalazi na on-roadu i u off-roadu.

Radi se o potpuno novoj konstukciji, koja predstavlja kombinaciju robusne šasije koja se koristi za kamione Trakker, uz izvanredno niske troškove vlasništva (TCO – Total Cost of Ownership), što je poznato svojstvo Stralisa.

U ivecu su posebno ponosni na novu Super Loader šasiju, koja u konfiguracijic 8 x 4, sa 9-litrenim motorom snaćnim 400 KS, ima masu od svega 8.845 kg.

„Stralis X-WAY je savršen kamion za klijente koji rade u građevinskoj logistici i urbanim službama. Konstruisan je posebno za ovaj sektor, sa rekordnom modularnošću koja nam omogućava da se prilagodimo potrebama svakog kupca, bez kompromisa. Izuzetna korisnost verzije Super Loader je dokaz sposobnosti ovog vozila da ispuni specifične zahtjeve svake aplikacije. Vrhunska fleksibilnost dolazi sa izvanrednim TCO, koji proizilazi iz primjene najsavremenijih tehnologija“ tvrdi Pierre  Lahutte, predsjednik brenda Iveco.

Primjenom novog, modularnog pristupa, omogućen je veliki broj različitih kombinacija kamiona sa  2, 3 ili 4 ososvine, različitim međuosovinskim rastojanjima, motorima Curosr 9, Cursor 11 i Cursor 13, kao i različitim mjenjačima.

Naime, ponuda mjenjača je veoma bogata i uključuje manualne mjenjače, Automatske Allison mjenjače, kao i automatizirane ZF Hi-Tronix mjenjače sa 12 ili 16 stepeni prenosa. Također, dostupan je Multipower PTO, sa 800 Nm uz motor Cursor 9 snage 400 KS, pa do maksimalnih 2.450 Nm obrtnog momenta.

Sa kamionima Stralis X-WAY, Iveco se može pohvaliti smanjenjem potrošnje goriva i do 11,2% (certifikat TÜV  SÜD), kao i patentiranim Hi-SCR sistemom posttretmana izduvnih gasova, koji potiže redukciju NOx-a do 97%. Dodatnom smanjenju potrošnj doprinosi HI-MUX elektonski sistem,kao i HI-CRUISE elektronska asistencija pri vožnji sa funkcijama kao što su eco-roll, predictive gear shifting i predictive cruise control.

Modularni pristup izgradnji, omogućuje i bogat izbor dostupnih kabina: AD (Active Day) kratka kabina sa niskim krovom, AT (Active Time) spavaća kabina sa niskim ili srednjim krovom, te za najviši komfor Hi-Way spavaća kabina, kakvu koriste vozači na dugolinijskim zadacima.

Doprinos smanjenju potrošnje goriva, dao je i Michelin, kao proizvođač i dobavljač guma. Stralis  X-WAY je dostupan sa gumama Michelin X Works dimanzija 315/80 R 22.5 i 13 R 22.5 za pogonske i upravljačke osovine (ECE/R117 oznaka C za otpor kotrljanju).

Od prvog kvartala naredne godine, Stralis  X-WAY će biti dostupan sa novim gumama Michelin Multi Energy, sa kojima je moguća ušteda goriva od 0,9 l/100 km, te smanjenje amisije CO2 za 2,4 tone, na pređenih 100.000 km (u odnosu na Michelin X Works).