Iveco Bus je organizovao drugo izdanje “Central and Eastern Europe Drivers´ Contest 2017”, pružajući poseban trening za vozače, fokusiran na ekonomičnost, uz primjenu efikasnih i sigurnih tehnologija.

Individualni korisnici Iveco autobusa iz deset zemalja Centralne I Istočne Evrope, odabrali su svoje najbolje vozače za učešće i trening, kojeg vode predstavnici Iveco Bus servisnog tima. Trening je usmjeren na smanjenje potrošnje goiva i smanjenje ukupnih troškova vlasništva.

Tokom treninga, svaki vozač je pokušao voziti autobus na najekonomičniji mogući način, na ruti dužine 10 km u redovnim saobraćajnim uslovima.

Zahvaljujući standardnim analitičkim uređajima, obavljene su ekonomske kalkulacije za svakog vozača, a kriterij je bio ostvarenje najniže potrošnje goriva, uz održavanje kontrole nad vozilom i ponašanja vozača.

Takmičenje je održano na poligonu Hradec Králové u Češkoj, uz učeće vozača iz: Češke, Slovačke, Litvanije, Latvije, Estonije, Islanda, Hrvatske, Rumunije, Poljske i Slovenije.

Finale takmičenja sastojalo se u testiranju vozačkog umijeća u pet specifičnih disiplina, koje predstavljaju svakodnevne zadatke u kontrolisanim uslovima testne staze. Dodatno, vozači I njihovi menadžeri imali su priliku testirati svoje sposobnosti u posebnim uslovima, na klizavom terenu, simulaciji snijegom pokrivanog kolovoza, u uslovima krivudavve ceste sa iznenadnim preprekama. Svi testovi obavljeni su sa autobusom Iveco Crossway.

Ukupni pobjednik je Stanislav Sedláček, vozač kompanije ČSAD Autobusy České Budějovice, iz Češke, na drugo mjesto plasirao se Kestutis Milkintas, iz kompanije UAB Busturas, iz Litvanije, a teći je bio Alvydas Bacianskas, iz kompanije Straéto sa Islanda.