U Auto bazi Sarajevo, kompanije Centrotrans Eurolines i Sejari predstavili su nove autobuse holandskog proizvođača VDL, premium klase, za što je Centrotrans investirao gotovo dva miliona KM.

Tako je Centrotrans Eurolines prva kompanija u BiH koja je izvršila kupovinu VDL autobusa, koji se proizvodi u EU i koji posjeduju posebnu opremu definisanu direktivama Evropske Unije, kao što su rampa i sidrište za invalidska kolica, utičnice od 220V i USB priključci za sve putnike, sistemi za upozorenja na frontalni sudar, za upozoravanje prilikom prelaska u drugu traku, za održavanje budnosti vozača itd.

Osim toga, ovi autobusi opremljeni su Euro 6 motorima za maksimalnu ekonomičnost i zaštitu okoline u najvećoj mogućoj mjeri.

Autobuse je isporučila firma Sejari d.o.o. kao zastupnik proizvođača VDL autobusa, koji će biti angažovani na međunarodnim linijama.

Posebno treba istaći da su ovo prvi autobusi, kako u BiH tako i u regiji, koji omogućuju prevoz putnika sa invalidskim kolicima, čime je kompanija Centrotrans Eurolines ispunila obaveze iz direktiva Evropske Unije po kojima je, od 01.01.2018. godine, obaveza prevoznika da osigura posebno mjesto i uslove za osobe sa invaliditetom, kako bi bez tuđe pomoći, odnosno samostalno, mogli ulaziti i izlaziti iz autobusa.

Prisutnima na prezentaciji su se obratili generalni direktor Centrotrans Eurolinesa Safudin Čengić i direktor Sejari d.o.o. Hasan Sarajlija, koji su detaljno izložili prednosti i mogućnosti ovih autobusa.

Nakon prezentacije, predstavnici medija su pozvani na promotivnu vožnju, kako bi imali priliku uvjeriti se u udobnost autobusa VDL Futura FHD2.