Iveco Defence  Vehicles (Iveco obrambena vozila) će isporučiti prvih 400 vozila Swiss Armed Forces (švicarske oružane snage).

Sa ovom isporukom, Iveco potvrđuje da je partner Švicarskim oružanim snagama, za isporuku teških vozila, opremljenim motorima sa Euro VI specifikacijom.

Iveco Defence Vehicles je specijalno odjeljenje unutar CNH Industrial, koji će prema ugovoru Švicarskom armijom isporučiti 400 kamiona u periodu od 2017. – 2021. godine.

„Projektovanje i proizvodnja specijalnih vozila adaptiranih za specifične potrebe, za nas predstavlja interesantan izazov“ objašnjava  Vincenzo Giannelli, predsjednik Iveco Defence Vehicles „Najnoviji okvirni sporazum, za nas predstavlja posebnu priliku da unaprijedimo dosadašnje inovacije i istražujemo na polju nove generacije kamiona“

U skladu sa postignutim dogovorom, u ovoj isporuci će biti vozila Stralis i Trakker u različitim izvedbama i konfiguracijama uključujući: 4×2, 4×4, 6×2, 6×6, 8×6 i 8×8.

Veliki broj komponenti će biti korišten iz kontigenta namijenjenog za civilnu upotrebu COTS (commercial  off-the-shelf – komercijalni dijelovi ‘sa police’), što sa jedne strane znači da Iveco ima povjerenje u njihov kvalitet, a sa druge strane znači manje troškove za naručioca.

Osim toga, Iveco će za isporučena vozila osigurati i koplet servisnih usluga.

Švicarske oružane snage, već imaju bogato iskustvo sa vozilima Iveco, jer je u proteklom petogodišnjem periodu koristila flotu od 1.200 vozila ovog proizvođača.