Iveco Bus je je isporučio prve, od ugovorenih 210 autobusa Urbanway i Urbanway Hybrid za Astanu, glavni grad Kazahstana.

Naime, Iveco je zvanični dobavljač autobusa za potrebe EXPO 2017, koji će se održati u Astani. U ovom gradu, u javnom saobraćaju koristi se 570 autobusa u vlasništvu kompanije Astana LRT LLP.

Autobusi Urbanway Hybrid koriste SUS motore u kombinaciji sa Li-Ion baterijskim blokom. Ovakav sistem smanjuje potrošnju goriva, te omogućuje dopunjaanje baterija prilikom usporava i kočenja. Zahvaljujući funkciji Arrive & Go, omogućeno je da autobus prilazi stanici i polazi sa stanice isključivo na električni pogon, čime se eliminišu emisije polutana, vibracije i buka.

Autobusi Urbanway Hybrid u dostupni sa dužinama od 12 m i zglobni, dužine 18 m. U Ivecu navode da ovi autobusi troše 30% manje goriva, emisija CO2 je manja za 33%, a emisija NOx-a za 40%, u poređenju sa standardnim autobusima na dizel gorivo. Drugim riječima, svaki od ovih autobusa, tokom godine emituje 25 tona CO2 manje, odnosno 37 tona CO2 manje, u slučaju zglobnog autobusa.

Autobusi Urbanway, koriste dizelske motore sa HI-SCR Euro VI tehnologijom, bez korištenja EGR (Exhaust Gas Recirculation) sistema. Ovi niskopodni autobusi koriste već provjerene motore Iveco Tector 7 i Iveco Cursor 9, u zavisnosti od potrebne snage i ukupne dopuštene mase autobusa.

Iveco autobusi sa hibridnim pogonom već se uspješno koriste širom Evrope, te čine dio transportnih rješenja u Madridu, Milanu i Parizu.