U julu ove godine, Scania će proslaviti 60 godina od stupanja na brazilsko tržište.

Punim nazivom Scania-Vabis do Brasil S/A  Motores Diesel započela je rad otvaranjem poslovnog prostora na adresi Rua Líbero Badaró u São Paulu, davne 1957. godine. Prvi kamioni su sklapani od dijelova uvezenih iz Švedske i prodani komaniji Brazil’s Vemag Group. Tokom 1962., Scania otvara proizvodni pogon u mjestu São Bernardo do Campo, 25 km od centra grada São Paulo – to je prvi Scanijin proizvodni pogon izvan Švedske.

Od tada (od 1962.), Scania je proizvela 410.000 vozila u Brazilu. Kamioni, autobusi i motori, nisu namijenjeni isklučivo brazilskom tržištu, već se prodaju u Latinskoj Americi, ali i na tržištima drugih kontinenata.

Sa 290.000 vozila isporučenih u Brazilu – to je najznačajnije tržište za Scaniu. Brazil je zemlja sa najviše Scania kamiona na svijetu. Oko 30% svih kamiona u Brazilu nose Scania logo, a Brazilci, kada opisuju veliki kamion, najčešće kažu ‘Scania’.

Scania je tokom protekle godine započela investicioni program vrijedan 800 miliona eura u cilju proizvodnog razvoja, modernizacije proizvodnih pogona i dilerske mreže.

„Nastavljamo investirati u najbolja tehnološka rješenja u sektoru i ojačavamo našu posvećenost Brazilu i održivom transportnom sistemu“ objašnjava Rogério Barretto de Rezende, direktor institucionalnih i državnih poslova u Scania Latin America.

Klasična Scania 113

„To je dio nas. Tu smo pioniri – nudimo rješenja usmjerena u budućnost transportnih potreba. Zajedno sa našim kupcima, osvojili smo tržište i nastavićemo nuditi najbolja transportna rješenja u godinama koje dolaze“ rekao je Roberto Barral Fonseca, direktor Scania Latin America.

Scania Highline R 440 – special edition truck

Kako bi obilježili ovaj značajan događaj, predstavljen je klasični kamion Scania 113, te aktuelni Scania Highline R 440 i Highline R 480, kao specijalne edicije sa prepoznatljivim logom i kolor šemom.