Nokian Heavy Tyres predstavlja nove zimske gume za upravljačke osovine kamiona i autobusa.

Ove gume F2 dolaze kao nova generacije već poznatih i provjerenih guma serije F, te su primjenljive i za dugolinijski i za regionalni transport.

Dezen gazećeg sloja je agresivnije dizajniran kako bi se što bolje usijecao u snijeg, te tako osigurao još bolje držanje u dubokom snijegu i nepogodnim uslovima vožnje. Žljebovi imaju cik-cak (zig-zag) oblik pa je poboljšana funkcija samočišćenja, što je posebno značajno prilikom vožnje na mokrom snijegu ili blatu. Uz to, funkcija samočišćenja je veoma korisna i pozitivno se odražava na trajnost gume. Naime, u žljebovima poned zaostane kamčić, ili neko drugo strano tijelo, koje vremenom oštećuje karkasu i tako smanjuje radni vijek gume.

 

Rameni pojas, kao i bočni zidovi gume su ojačani u odnosu na prethodnu generaciju, što uz bolja vozna svojstva, vozaču osigurava bolji prenos informacija sa podloge, a time i manje zamornu vožnju.

Rameni blokovi su u vanjskoj zoni sastavljeni, te čine jedinstvena rebra, čime se smanjuje buka, ali i otpor kotrljanja, što u konačnici smanjuje potrošnju goriva. Kako bi se ove gumeprilagodile najsurovijim uslovima, moguće ih je opremiti i ekserima, za dobro držanje na zaleđenim podlogama.

„Gume F2 daju zasta dobar osjećaj, posebno na rubnim dijelovima ceste, gdje je snijeg nabijen. Dobro se ponašaju u dubokom snijegu jer prosijecaju cjelac, što je izuzetno bitno na neočišćenim cestama. Osim toga, veoma dobro podnose i velike brzine na autoputu.“ uz osmjeh komentariše Petri Pasanen, kamiondžija iz mjesta Ivalo na sjeveru Finske.

Gume Nokian Hakkapeliitta Truck F2 će na tržištu biti dostupne krajem ljeta, odnosno početkom jeseni, a proizvodiće se u dimenzijama: 385/65R22.5, 315/80R22.5, 315/70R22.5 i 295/80R22.5.