Nokian Tyres i kompanija Arctic Trucks sa Islanda razvili su specijalne gume za najteže uslove vožnje Nokian Hakkapeliitta 44.

Ove gume izrađuju se u dimenziji LT475/70 R17, svaka je teška po 70 kg i ima vanjski prečnik od 1.100 mm. Dubina dezena je 18 mm, a predviđena je i ugradnja (172) eksera.

Dezen gazećeg sloja u centralnom dijelu ima oblik slova V pod oštrim uglom, te sa velikim rastojanjem prema blokovima u ramenom pojasu. Na taj način guma lako zahvata materijal podloge i brzo ga izbacuje, bilo da se radi o snijegu, blatu ili kamenju.

Naime, Arctic Trucks je kompanija sa Islanda, precijalizirana za preradu i priremu vozila za najteže uslove. U početku, 1990., Toyota je počela prilagođavati svoja 4×4 vozila ekstremnim zimskim uslovima, pa je tako nastla kompanija Arctic Trucks, koja danas priprema specijalna vozila za posebne namjenje – vozila za ekspedicije na glečere i polarna istraživanja.

Nokian Tyres je već dugi niz godina jedan od tehnoloških partnera, zadužen za isporuku zimskih guma. Saranja sa Arctic Trucks je počela 2014., a rezultat su specijalne gume Nokian Hakkapeliitta LT2 AT35.