Mercedes-Benz Vans proširuje ponudu kampera, novim modelima Marco Polo HORIZON i Marco Polo ACTIVITY, koje će predstaviti na sajmu CMT (Caravan, Motor, Touristik) u Stuttgartu.

„Marco Polo i Marco Polo ACTIVITY su veoma popularni među našim klijentima sa visokim zahtjevima. Stoga smo odlučili proširiti naš portfolij kompaktnih kampera dodavanjem modela Marco Polo HORIZON“, kaže Klaus Maier, direktor marketinga i prodaje Mercedes-Benz Vans.

„Sa našim novim Marco Polo HORIZON obraćamo se kupcima koji žele vozna svojstva i kvalitetan dizajn putničkog automobila, ali traže i fleksibilno vozilo sa kojim će provoditi aktivno slobodno vreme“, nastavlja Maier.

Zahvaljujući fleksibilnoj konfiguraciji sa do sedam sjedišta i mogućnosti za spavanje do pet osoba, Marco Polo HORIZON kombinira maksimalnu funkcionalnost sa dizajnom V-klase, što ga čini avantrusitičkim trendseterom. To je dakle, fleksibilno i funkcionalno vozilo za spontane izlete i aktivnosti na otvorenom, koje zadržava moderan i elegantan izgled. Zahvaljujući kompaktnim dimanzijama i ukupnoj visini manjoj od 2 m, omogućen mu je pristup u garaže i parkirališta, kao i svakom kompaktnom vozilu.

Marco Polo, kao što se i očekuje, donosi opremljenu kuhinju, garderobu, okretna prednja sjedištam klupu s krevetom, sklopivu krovnu konstrukciju… Standardna verzija, nastala na osnovu V-klase, nudi prostor za četiri osobe, ali pruža samostalne mogućnosti uređenja za postizanje željenog životnog komfora. Kao potvrda mogućnosti, čitaoci magazina PROMOBIL su Marcu Polu, po treći put zaredom,  dodijelili titulu Compact Camper Van of the Year.

Marco Polo ACTIVITY je kompaktno vozilo za rekreaciju, nastalo na osnovu modela Vito Tourer. Funkcionalnost, fleksibilnost i varijabilna unutrašnjost čine ga spremnim na svaku avanturu, a novost je da će od sada biti dostupan i sa volanom na desnoj strani.

Novi Marco Polo HORIZON kombinira brojne atribute, te moderan dizajn sa maksimalnom funkcionalnošću. Vlasniku/korisniku omogućuje održavanje poslovnih sastanaka, vožnju djece do škole, kao i odlazak na vikend s prijateljima, te noćenje u prirodi…

Sve to omogučuje fleksibilan raspored sjedišta, koja se mogu preklopiti ili ukoniti. Noćni boravak omogućuje ležaj koji se može proširiti do dimenzija 1,93 x 1,35 m (za do tri osobe) i krovni ležaj dimenzija 2,05 x 1,13 m za dvije osobe. Potrebno je naglasiti da je novi madrac, primjenom nove pjene za punjenje udobniji, te da je nosivost krovne konstrukcije povećana na 200 kg.

Marco Polo HORIZON se može stilski individualizirati nizom kvalitetnih materijala, uz širok izbor dodatne opreme, od čega izdvajamo dizajn enterijera sa Lugano kožom ili AMG line paketom.

Po pitanju povezivosti, Marco Polo HORIZON može ponuditi sve ono što se od vozila premijum brenda očekuje, uključujući opcije kao što su: Call System, Accident Recovery, Maintenance Management i Breakdown Management, kao i Telediagnostics i Remote Vehicle Diagnostics.

Marco Polo HORIZON se može naručiti sa već poznatom gamom pogonskih agregata iz V-klase, sa rasponom snage od 100 do 140 kW. Uz standardni stražnji pogon, moguće je naručiti 4MATIC pogon na sve točkove, kao i automatski  7G-TRONIC PLUS  mjenjač sa 7 stepeni prenosa.

Interesantno je istaći da je, prema navodima proizvođača, potrošnja goriva dosta niska i kreće se od 6,0 do 6,8 l/100 km, uz emisiju CO2 od 158 do 179 g/km.

Uz visok nivo sigurnosti, koji potvrđuje TÜV certifikat (certified occupant protection), Marco Polo HORIZON nudi još neke zanimljive mogućnosti, kao što su krovni otvor dimenzija 600 x 330 mm, te poseban šiber, koji se može otvoriti do 250 mm, a koji će biti tržištno dostupan od marta ove godine.

Sa novim modelima, pokrenuta je i akcija Mercedes-Benz Vans goes global, pa će po prvi put ovi modeli biti dostupni i na vanevropskim tržištima, pa će Marco Polo ACTIVITY sa volanom na denoj strani, od proljeća biti dostupan i na tržištu Australije.