Brasdiesel ove godine slavi 60 godina, kao prvi i najveći zastupnik Scanije u Brazilu, koji trenutno posluje na 356 lokacija. Dodatni razlog za proslavu je otvaranje novog zastupništva i servisne radionice u mjestu Caxias do Sul na jugu Brazila.

Novi objekat ima korisnu unutrašnju površinu od 16.000 m2, a prostire se na ukupno 50.000 m2 zemljišta i najveći je Scanijin objekat takve vrste na svijetu.

U objektu su ukupno 43 radne stanice, pa se istovremeno mogu servisirati 30 kamiona sa prikolicom kombinovane dužine 30 m, ili 90 kamiona bez prikolice. Radionica za popravke oštećenja i havarisanih vozila mogu popravljati do 15 kamiona istovremenu (u zavisnosti od težine servisnog zahvata).

Novi objeka je sagrađen sa najnovijim tehnologijama za uštedu energije, sa kompletnim LED osvjetljenjem i dvokružnim sistemom posttretmana otpadnih voda, kako bi se smanjio negativan utjecaj na okolinu. Također, investirano je i u solarno grijanje vode za pranje vozila i dijelova. Za uklanjanje nečistoća i masnoća u otpadnoj vodi koristi se novi vakuumski isparivač, sa kapacitetom od 2.000 l dnevno i stepenom čišćenja od 95%. Također, korišteni su novi sistemi za podmazivanje i izmjenu ulja, te prikupljanje otpadnih materija. Ugrađeno je 12 digitalno kontrolisanih uljnih stanica za preciznu i ekološki prihvatljivu zamjenu ulja.

Kako bi se smanjio rizik za servisere, većina radova se obavlja iz 30 m dugačkih kanala, čima se izbjegava upotreba dizalica kada god je to moguće.

„Nova radionica sa novim mogućnostima izlazi u susret potreba korisnika.“ tvrdi Itamar Zanette, direktor kompanije Brasdiesel, i dodaje: „Transportna industrija se mijenja, vozila su duža i visočija. Do 1990., većina teških kamiona sa priključnim vozilima imala je dužinu do 18 m, dok sadašnje kombinacije (tegljač + prikolice) dosežu i do 30 m. Servisne radionice se moraju uskladiti sa takvim izmjenama.“

Scania_workshop_2_kamioni_ba