Svoj prvi veliki komparativni test, kamion nove generacije Scania S 500 je riješio u svoju korist, pobijedivši u 1.000 Point Test Europe.

To je jedan od najvećih komparativnih testova kamiona u Evropi i, po mnogima, najteži. U testiranje je uključen međunarodni tim novinara koji daju subjektivne ocjene u kombinaciji sa objektivnim mjerenjima.

Test je ove godine sproveden na kamionim u klasi 500 KS, sa najvećom kabinom u ponudi, a konkurenciju su činili DAF XF510, Mercedes-Benz Actros 1848 i Volvo FH500.

Sca_1000_4_kamioni_ba

Nakon pažljivog ocjenjivanja svih elemenata, osobina i svojstava, Scania je proglašena za pobjednika. „Visoke performanse uz nisku potrošnju goriva, najbolja vozna svojstva, visok nivo udobnosti i bolje mjesto za rad – to vješto utire put novoj S-klasi“, ističe vodeći njemački magazin lastauto Omnibus.

Testiranje je obavljeno na trasi dužine 180 km, na jugozapadu Njemačke, brdovitom dijelu doline Mosel, u organizaciji njemačkog ETM Verlag, izdavača publikacija Lastauto Omnibus i FERNFAHRER.

Sca_1000_2_kamioni_ba

Nova S-serija prikazuje niz poboljšanja u odnosu na trenutnu R-serije, a među ovim poboljšanjima su mnogo udobniji i veći krevet. Uz malo više obrtnog momenta, Scania je pokazala superiornu sposobnost ovladavanja brdovitim predjelima. Na testu, Scania je imala najbolje ocjene za ulaz/izlaz iz kabine, udobnost, kočnice, preglednost i upravljanje. „Scania prednjači u bočnoj stabilnosti, sa preciznim upravljanjem i ukupnim osjećajem kontrole“, izvještava Lastauto Omnibus.

Nakon sumiranja rezultata, Scania je postigla 943 poena, nadmašujući Volvo, a slijede Mercedes-Benz i DAF.

Sca_1000_3_kamioni_ba