Goodyear je pripremio potpuno nove dimenzije guma, koje predstavljaju industrijsku inovaciju, te uvode viši nivo efikasnosti u flotni transport.

Radi se o niskoprofilnim gumama Goodyear KMAX S za upravljačku osovinu dimenzija 375/45R22.5, te Goodyear KMAX D za pogonsku osovinu dimenzija 315/45R22.5. Nove dimenzije guma su uvrštene na zvaničnu listu dimenzija evropske organizacije za gume i felge ETRTO (European Tyre and Rim Technical Organisation).

Nove gume zahvaljujući niskom profilu imaju manji obim, odnosno ukupni prečnik, što u konačnici rezultira manjim rastojanjem od tla, te manjom visinom šasije, čime je sedlo smješteno 5 do 6 cm niže, u odnosu na dosadašnje dimenzije guma, te omogućuju osovinsko opterećenje od 8 i 11,6 tona. Ovo je posebno bitno za flotne operatere koji koriste mega poluprikolice tovarnog kapaciteta 100 m3 i više, sa unutrašnjom visinom do 3 m.

Gume Goodyear KMAX S za upravljačku osovinu dimenzija 375/45R22.5, dolaze kao alternativa za dosadašnje 355/50R22.5, dok su Goodyear KMAX D za pogonsku osovinu dimenzija 315/45R22.5, alternativa za 295/55R22.5.

Goodyear KMAX S za upravljačku osovinu dimenzija 375/45R22.5
Goodyear KMAX S za upravljačku osovinu dimenzija 375/45R22.5
Goodyear KMAX D za pogonsku osovinu dimenzija 315/45R22.5
Goodyear KMAX D za pogonsku osovinu dimenzija 315/45R22.5

Nove dimenzije sa nižim profilom uslovljavaju novi dezen gazećeg sloja, pa gume za upravljaču osovinu imaju 6 rebara, dok gume za pogonsku osovinu imaju širi „V“ profil. Zbog toga su usvojene i patentirane nove tehnologije: IntelliMax Ribs i Interlaced Strip Technology.

„Goodyear je inovativni lider u gumarskoj industriji, što ove nove gume i potvrđuju. Posvećeni smo inovacijama koje izlaze u susret flotnim korisnicima, jer je njihova preokupacija smanjenje ukupnih troškova vlasništva (TCO – Total Cost of Ownership), kak sada, tako i u budućnosti. Rad na razvoju ne predstavlja samo stvaranje i usvajanje novih tehnologija sa dizajnerskog aspekta, već i proizvodnih procesa, sa kojima se ostvaruju zacrtani ciljevi. Rezultati će pomoći našim korisnicima da povećaju ukupnu nosivost, te unaprijede efikasnost i profitabilnost.“ Tvrdi Benjamin Willot, direktor marketinga komercijalnih guma u Goodyear Europe, zadužen za regiju EMEA (Europa, Middle East, Africa).