Evropski timovi koji će učestvovati na reliju Dakar 2017, krenuli su na put prema Južnoj Americi iz francuske luke Le Havre.

Tim Petronas De Rooy Iveco ima velike ambicije zasnovane na prošlogodišnjim rezultatima, kada je Gerard De Rooy trijumfovao na kamionu Iveco Powerstar, a na treće mjesto se plasirao debitant Federico Villagra „El Coyote“.

Evropski dio ekipe čine tri takmičarska vozila, jedan Iveco Powerstar 4×4 i dva Iveco Trakker 4×4, za čijim upravlječima će biti Gerard  De  Rooy, Ton van Genugten i Wuf van Ginkel, dok će im se pred samu trku, u Powerstaru pridružiti i Federico Villagra.

Iveco_Dakar_kamioni_ba

Takmičarska vozila su posebno pripremljena, koriste motore Cursor 13 snage do 900 KS, specijalna maziva kompanije Petronas i gume Goodyear 375/90R22.5 Offroad ORD.

Prateća ekipa je također dobro opremljena, a čini je 7 dodatnih servisnih vozila, posebno opremljeni gumama Goodyear 315/80R22.5 Omnitrac MSS II na upravljačkim i Omnitrac MSD II na pogonskim osovinama.

Reli Dakar će startati 02. januara iz grada Asunción u Paragvaju, a završiti nakon nešto više od 8.500 km u Buenos Airesu 14. januara.

516 VAN GENUGTEN TON, VAN LIMPT ANTON, VAN EERD PETER (nld) IVECO Trakker 4x4
Posada 516: VAN GENUGTEN TON, VAN LIMPT ANTON, VAN EERD PETER (nld) IVECO Trakker 4×4 (Dakar 2016)