U novom testu uživo kompanije Volvo Trucks, paraglajder i Volvo FH upravo kreću na putovanje koje oduzima dah. Kamion mora održavati paraglajdera u zraku i vući ga uzbrdo zavojitim planinskim cestama, a film je snimljen na zahtjevnim lokacijama u Hrvatskoj.

Da bi to uspjeli, kamion mora održavati brzinu. Jedinstven pogonski sklop kompanije Volvo Trucks s mjenjačem I-Shift s dvostrukim kvačilom obećava izuzetba vozna svojstva uz istovremeno održavanje niske potrošnje goriva. U nadolazećem izazovu kompanije Volvo Trucks, performanse pogonskog sklopa se provjeravaju povezivanjem paraglajdera i kamiona Volvo FH. Ovaj test prva je svjetska vratolomija u kojoj učestvuju kamion i paraglajder.

Volvo World Golf Challenge 2016 Hovås GK

„Svi vozači kamiona znaju koliko je teško održavati putnu brzinu na brdovitom terenu. Kako bi to postigli, potrebni su motor i mjenjač koji omogućuju izuzetna vozna svojstva. Film The Flying Passenger je test koji prikazuje vozna svojstva i performanse, te efikasnost unaprijeđenih pogonskih sklopova“, kaže Claes Nilsson, predsjednik kompanije Volvo Trucks.

Volvo FH koji se koristi u ovom testu uživo, ima jedinstven pogonski sklop kompanije Volvo koji se sastoji od naprednog motora D13 Euro VI i mjenjača I-Shift sa dvostrukim kvačilom. Tehnologija dvostrukog kvačila osigurava promjene stepeni prenosa koje garantuju da kamion neće izgubiti obrtni momenat pri izmjeni stepeni prenosa u teškim uslovima.

T2016_0417

„Vožnja u visokim stepenima prenosa i osiguravanje njihove nesmetane izmjenje važni su faktori u pogledu efikasnosti u potrošnji goriva. Mjenjač I-Shift sa dvostrukim kvačilom omogućuje nesmetanu vožnju, te istovremeno održavanje visokog stepena prenosa i niskog broja obrtaja“, kaže Staffan Wendeberg, direktor proizvoda za model FH i kamione za vožnju na dugim relacijama.

Volvo

Volvo
Volvo

The Flying Passenger je epizoda u seriji, zajedno sa globalno poznatim: The Epic Split, Look Who's Driving i The Hamster Stunt.